Kritika vlasti u RS
417

Biskup Komarica pisao Dodiku: Teško narodu kojeg političari uvjere da ne mogu živjeti s drugima

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Banjalučki biskup Franjo Komarica uputio je otvoreno pismo, kao vid odgovora predsjedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku na iznesene optužbe i kritike na stavove koje je iznio Komarica. Pozvao je Dodika da sagleda probleme katolika u tom entitetu i pomogne im da nastave svoj život na ognjištima gdje su rođeni.

Milorad Dodik je prije nekoliko dana pisao biskupu Komarici i kritikovao ga zbog stavova koje je iznio o stanju u RS-u, a naročito o položaju katolika. Dodiku se nije svidjelo kritičko stajalište Komarice o brojnim problemima s kojima se suočavaju povratnici u manji bh. entitet.

"Da vi, kao aktualni predsjednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, na ovakav način komunicirate sa mnom, kao građaninom ovoga grada i ove zemlje, i ujedno službenim predstavnikom Rimokatoličke Crkve u ovom gradu i na ovom dijelu naše države, nije samo moja krivnja. Ne želim se osvrtati na cijeli niz, najblaže rečeno čudnih, proizvoljnih, netačnih pa i nedobronamjernih tvrdnji, koje ste iznijeli u svome pismu. Sve se te tvrdnje, kao i Vama možebitni povodi za njih, moglo izbjeći da ste to vi htjeli", kazao je Komarica.

Dodao je da je više od pet proteklih godina uzalud pokušavao susresti se službeno s Dodikom i iznijeti brojne aktualne molbe članova uništene biskupije, ali i drugih ljudi, koji su mu se uvijek iznova obraćali s tvrdnjom da nisu bili ni primani ni uvažavani od aktualnih predstavnika ni entitetskih, ni gradskih, ni općinskih, a ni državnih Vlasti.

"Molio sam i vas i druge predstavnike vlasti na području RS-a da me ne prisiljavate ići u javnost s brojnim egzistencijalnim problemima članova moje biskupijske zajednice, a vaših sugrađana, ako se ti problemi mogu pozitivno riješiti, uz malo vaše političke volje. I to je, nažalost, bilo uzalud. Za vrijeme rata i tokom svih poratnih godina trudio sam se uvažavati službene predstavnike institucija Vlasti na svim nivoima, a i druge oko sebe sam na to poticao. Nažalost, doživio sam i ja i brojni oko mene istomišljenici sunarodnjaci i sugrađani da predstavnici institucija vlasti vrlo često nisu uvažavali niti osiguravali neka od osnovnih i neupitnih ljudskih prava. Vjerujem da to vama nije nepoznato", poručuje Komarica.

Napomenuo je da je na području entiteta Republika Srpska, samo u dijelu banjalučke biskupije potpuno bilo uništeno ili oštećeno oko 95 posto crkvenih objekata. U brojkama to iznosi oko 1.000.

"Skoro isto toliko procenata domaćih katolika, a to su desetine hiljada, nasilno je protjerano ili izbjeglo, a njihova imanja, pa čak i brojna katolička sela i katolička prigradska naselja sve do danas ostadoše avetinjski opustošena i uništena. Državu sačinjavaju njeni stanovnici, a ne prisilno ispražnjeni životni prostori! Nisam uvjeren da i vi osobno želite ući u povijesne knjige kao jedan od zatirača Katoličke Crkve na području današnje RS u BiH! U ovom kontekstu vjerujem da Vam je poznato koliko je Vlada RS za sve uništavanje privatne imovine svojim građanima platila odštete! Koliko je Vlada RS dala tijekom ovih poratnih godina potrebite i dužne političke, pravne i materijalne pomoći svima onima katolicima koji se svih poratnih godina uporno, ali bezuspješno trude oko ostvarenja svoga održivog povratka u rodni im kraj, a što im je Aneksom 7 Daytonskog mirovnog sporazuma zajamčeno? – Teško narodu kojega njegovi politički predstavnici uvjere da nije u stanju živjeti zajedno s drugim narodima. Sveto Pismo poučava: "Ko sije nepravdu, žanje nesreću“ (Izr 22,8)", naglasio je Komarica.

Podsjetio je Dodika da su petorica župnika, izrazitih mirotvoraca banjalučke biskupije i jedna redovnica na području entiteta RS-a na najbrutalniji način ubijeni (posljednji od njih godine 2004!).

"Još su trojica svećenika podlegla od posljedica torture, a nekoliko ih sve ove poratne godine pati od teških posljedica zlostavljanja od strane članova vojske i policije RS. Posmrtne ostatke jednog od kidnapiranih i likvidiranih mojih župnika entitetske i općinske vlasti ne žele nam ni nakon punih 25 godina vratiti da ih sahranimo po vjerskom obredu. Kako to i zašto tako? Niti za dotične ubijene katoličke vjerske službenike, kao niti za nekoliko stotina ubijenih katolika-civila moje biskupije – na širem banjolučkom području, na kojem nije bilo nikakvih oružanih sukoba – koliko nam je poznato, entitetsko (a ni državno)tužilaštvo i sudstvo do sada nisu pokrenuli postupak za utvrđivanje odgovornosti onih koji su ih, bez ikakve njihove krivnje, bez suda i presude nasilno likvidirali", kazao je Komarica.

Komarica je u pismu upućenom Dodiku naglasio da u svojim zahtjevima nije sam te da mu je to vjerska i građanska dužnost.

"Vjerujem da ćete i vi i ubuduće, kao što ste to činili u nešto daljnjoj prošlosti moći tu moju nakanu prepoznati i adekvatno uvažiti u korist općeg dobra", zaključio je Komarica.