{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Biserko: Nanoviji potez Haškog tribunala je ohrabrujući

F
11.7.2013. u 20:02
0
17
Biserko: Nanoviji potez Haškog tribunala je ohrabrujući
0
Biserko: Nanoviji potez Haškog tribunala je ohrabrujući
Sonja Biserko (Foto: Klix.ba)
Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko danas je izjavila da je najnoviji potez Haškog tribunala ohrabrujući s obzirom „na sva razočarenja koja smo imali u posljednjih dva mjeseca, a koja su bila rezultat oslobađajućih presuda za vojni i politički vrh u Srbiji“.
- Vrlo je važno da se taj dio optužnice, koji se odnosi na genocid u svim onim općinama koje terete Karadžića, vratio na snagu, kao i to da se suđenja Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću završe na jedan profesionalan način - izjavila je Biserko za Agenciju Fena komentarišući odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala koje je poništilo odluku Pretresnog vijeća kojom se Radovan Karadžić oslobađa optužbi za genocid u nekoliko općina u BiH.

Odluka vezana za suđenje Karadžiću pala je na datum kada se obilježava 18. godina od genocida u Srebrenici.

"Smatram da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica ne samo komemoriše taj zločin nego da nešto i urade za BiH jer su oni u krajnjoj liniji značajno suodgovorni za sve što se dešavalo na kraju rata u BiH i posebno što je donesen Dejtonski sporazum koji je doveo do mira, ali u svakom slučaju nije doveo do stvaranja funkcionalne države Bosne i Hercegovine", kazala je Biserko.

Međunarodna zajednica, kako je dodala, mora pomoći i završiti taj posao i otvoriti bh. građanima perspektivu u kojoj će garantovati sasvim drugačiji i kvaliteteniji život.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: