{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amir Ahmić: Borimo se za dokazivanje genocida u BiH

A
11.7.2013. u 17:50
0
2
Amir Ahmić: Borimo se za dokazivanje genocida u BiH
0
Amir Ahmić: Borimo se za dokazivanje genocida u BiH
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić, komentirajući odluku o poništenju oslobađajuće presude bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću za genocid u sedam općina Bosne i Hercegovine, kazao je u izjavi za agenciju Anadolija da je ovakva odluka očekivana te da ni u jednom momentu nije sumnjao da će se to dogoditi.
"Naprosto, znao sam koliko tu ima dokaza i šta je sve prezentirano. Bilo je neprihvatljivo da se Haški tribunal napravi zbog Slobodna Miloševića i njegovih satelita poput Radovana Kradažića, Ratka Mladića i da Karadžić poslije mnogo godina bude doveden pred sud, a onda da neko kaže da u nekim općinama nije postojao genocid. To nije mogla biti pravna, već politička odluka. Mislim da je Žalbeno vijeće jednoglasno vratilo stvar na početak i mjesto koje treba", rekao je Ahmić.

Međutim, istakao je da ''sve nije gotovo dok sve nije završeno''.

"Treba sačekati žalbenu presudu i za Karadžića, ali i Mladića. Svašta se dešava u finalu rada Tribunala. Ovo je samo jedna etapa iz koje mi trebamo izvući pouke i da još više uložimo truda i snaga, svi zajedno, kako bi se, nakon ovakve odluke, defitinitivno dokazao genocid u bh. općinama", naglasio je.

Ahmić je dodao da je ovo važna odluka, ali da treba biti oprezan.

"Prvostepeno vijeće je u slučaju Krajšnik konstatiralo da se genocid desio u 33 općine, a, na kraju, presuđeno je da nije bilo genocida. Tako je bilo u nekim drugim slučajevima. U slučaju Karadžić, evo, kazano je da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže genocidnu namjeru u općinama mimo Srebrenice. Ipak, Žalbeno vijeće je poništilo raniju odluku i dalo svoju definiciju dokaza, ali i izjava poput onih koje je davao Kradažić", zaključio je Ahmić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: