{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amir Ahmić: Borimo se za dokazivanje genocida u BiH

A
11.7.2013. u 17:50
0
2
Amir Ahmić: Borimo se za dokazivanje genocida u BiH
0
Amir Ahmić: Borimo se za dokazivanje genocida u BiH
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić, komentirajući odluku o poništenju oslobađajuće presude bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću za genocid u sedam općina Bosne i Hercegovine, kazao je u izjavi za agenciju Anadolija da je ovakva odluka očekivana te da ni u jednom momentu nije sumnjao da će se to dogoditi.
"Naprosto, znao sam koliko tu ima dokaza i šta je sve prezentirano. Bilo je neprihvatljivo da se Haški tribunal napravi zbog Slobodna Miloševića i njegovih satelita poput Radovana Kradažića, Ratka Mladića i da Karadžić poslije mnogo godina bude doveden pred sud, a onda da neko kaže da u nekim općinama nije postojao genocid. To nije mogla biti pravna, već politička odluka. Mislim da je Žalbeno vijeće jednoglasno vratilo stvar na početak i mjesto koje treba", rekao je Ahmić.

Međutim, istakao je da ''sve nije gotovo dok sve nije završeno''.

"Treba sačekati žalbenu presudu i za Karadžića, ali i Mladića. Svašta se dešava u finalu rada Tribunala. Ovo je samo jedna etapa iz koje mi trebamo izvući pouke i da još više uložimo truda i snaga, svi zajedno, kako bi se, nakon ovakve odluke, defitinitivno dokazao genocid u bh. općinama", naglasio je.

Ahmić je dodao da je ovo važna odluka, ali da treba biti oprezan.

"Prvostepeno vijeće je u slučaju Krajšnik konstatiralo da se genocid desio u 33 općine, a, na kraju, presuđeno je da nije bilo genocida. Tako je bilo u nekim drugim slučajevima. U slučaju Karadžić, evo, kazano je da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže genocidnu namjeru u općinama mimo Srebrenice. Ipak, Žalbeno vijeće je poništilo raniju odluku i dalo svoju definiciju dokaza, ali i izjava poput onih koje je davao Kradažić", zaključio je Ahmić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: