Obnova pri kraju
361

Biser orijentalne arhitekture iz 1570.: Studenti iz Turske oslikavaju unutrašnjost džamije u Čajniču

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Studenti arhitekture iz Turske završavaju svoj dio posla na oslikavanju unutrašnjosti džamije Sinan-paše Boljanića u Čajniču čija je obnova skoro u potpunosti okončana.

Nakon dužeg perioda, biser osmanske arhitekture kojeg je 1570. godine u središtu Čajniča dao sagraditi Sinan-paša Boljanić, zet Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira Osmanskog carstva, vraća se dostojanstveno u srce male čaršije na istoku Bosne gdje je slovio za jednu od najljepših džamija goraždanskog muftijstva.

Ova je džamija kroz historiju živjela sudbinu prognanih Bošnjaka Čajniča i koliko god puta su je rušili uzdizala se u svojoj ljepoti. Tome svjedoči i podatak da je nakon rušenja u Drugom svjetskom ratu zbog svojih historijskih i umjetničkih vrijednosti uvrštena na listu svjetske baštine kao spomenik prve kategorije.

Koristili je kao parking

Kada je 8.juna 1992. godine potpuno srušena prostor gdje je bila korišten je kao parking. Ipak ne dugo, jer je od 2016. i polaganja kamena temeljca počela njena intenzivna obnova, a sredstva za to osigurala je Vakufska direkcija Islamske zajednice u BIH putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

"U toku je ukrašavanje unutrašnjosti, odnosno izrada kaligrafije u Sinan pašinoj džamiji, koju izvode studenti fakulteta arhitekture iz Turske i oni rade fantastične stvari. Većina poslova je završena, napravljen je šadrvan ispred džamije, urađena kapija, zidana ograda oko harema džamije. Trenutno imamo malih poteškoća oko mezarluka u haremu džamije s obzirom da je ona u potpunosti devastirana, pa teren bio zatrpan. Pokušat ćemo uraditi ono što je najbolje kako bi se kosti naših najmilijih skupile, odredilo kome pripadaju i da se ponovo ukopaju", kaže Anera Zagrljača, predsjednica Medžlisa Islamske zajednice Čajniče.

Ona vjeruje da će svi radovi biti finalizirani u mjesecu avgustu kako bi džamija mogla doživjeti i svoje otvorenje u prvih deset dana septembra.

Otvorenje u septembru

Glavni imam Medžlisa IZ Čajniče Avdo efendija Šišić pojašnjava da su radovi na kaligrafiji, odnosno oslikavanju unutrašnjosti džamije koji su počeli još u jesen prošle godine ubrzani i da vjeruje kako će biti okončani već narednih dana.

"Kaligrafski radovi su počeli u jesen i bilo je prekida, ali sve skupa traje sigurno pola godine, sada je sve ubrzano. Prije nekoliko dana ovdje je bila i delegacija Generalne vakufske direkcije Republike Turske, oni su obišli radove, zadovoljni su, krajem ljeta mi očekujemo da će svi radovi i vanjski i kompletan zid koji je ostao, biti završeni. Radujemo se završetku ovog mega projekta, nadamo se u ovim mubarek danima kada su naše hadžije na hadžu i upućujemo dove svevišnjem gospodaru da ova džamija, ako Bog da, oživi ovaj kraj, da se počnu ljudi malo više okupljati ovdje i naši Čajničani. ali i svi drugi su dobrodošli u čajničku mahalu koja zaista ima svoju dušu", kaže Avdo efendija Šišić.

Podsjeća da je riječ o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine koji zaslužuje pažnju, te da je zanimljiv podatak o džamiji i taj da je jedna od najakustičnijih džamija koje su sagrađene na ovom prostoru te među desetak građenih u stilu gradnje Mimara Sinana, kao što je Aladža, Ferhadija ili Karađozbegova džamija. Radove na izgradnji i obnovi džamije u Čajniču izvodi turska firma Sama Bursa.

"Sigurno se ovdje ima šta vidjeti, a mi se radujemo i njenom svečanom otvorenju i pozivamo sve ljude da dođu u posjetu Čajniču, obiđu ovu našu ljepoticu. Želim se zahvaliti svim Čajičanima koji su aktivni, pomažu rad našeg Medžlisa i naših džemata", istakao je efendija Šišić, čestitajući Kurban-bajram.

Sinan-paša Boljanić bio je jedan od najvećih vakifa u BIH, poslije Gazi Husrev bega i Ferhat bega, a rođen je u selu Boljanići kod Čajniča. Uz džamiju koju je sagradio nalazi se i turbe u kojem su ukopani on i supruga. Poznato je također da se tek nakon gradnje džamije u Čajniču formirala i čaršija koja je imala medresu, školu, mekteb, a u mahali su bila, između ostalog, i 22 dućana.