Reakcija
20

Biščević-Tokić: Čengić je svojom "pravnom ekspertizom" još dublje ukopao Fortu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Tokić-Biščević reagirala je na komentar SDP-ovog zasupnika Irfana Čengića o sukobu interesa koji se odnosi na premijera KS Edina Fortu.

Premijer KS Edin Forto bio je osam mjeseci, u periodu 2014.-2015., istovremeno i kantonalni zastupnik i direktor firme NEXE.

"Federalni zastupnik SDP-a Irfan Čengić u svojoj reakciji nije demantovao da je Forto u navedenom periodu bio i zastupnik i direktor, već je napao na zakon, tvrdeći da je 'neusklađen' i da navodno zbog toga spomenuta odredba iz člana 4. ne važi. To je notorna laž i besraman pokušaj da se prikrije nezakonito ponašanje Forte, prema kojem je i on očigledno blagonaklon. Jednako kao i federalni, i državni Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH kaže u članu 4. da izabrani dužnosnik ne može biti angažovan u privatnoj firmi te da treba u roku od tri dana podnijeti ostavku", navodi se u reakciji.

Dodaje da se također, prema članu 22. državnog zakona, kaže da će "do donošenja zakona u oblasti sukoba interesa na entitetskom nivou i nivou Brčko distrikta, entiteti i Brčko distrikt primjenjivati odredbe utvrđene u ovom zakonu", što uključuje i navedenu odbredbu iz člana 4.

"Ako važeći državni zakon, koji važi i za entitete sve dok se ne donese novi, kaže da je Forto bio u sukobu interesa – po kojem osnovu Čengić traži da se ta odredba ne poštuje i da Forto bude izuzet od poštivanja zakona?! Jasno je da je Čengić svojom 'pravnom ekspertizom' samo još više ukopao Fortu, koji sramno šuti o činjenicama iz afere NEXE, koje ga potpuno diskreditiraju", zaključuje se u reakciji.