{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bišćani plesali u kampanji protiv nasilja na ženama

14.2.2015. u 18:44
29
2
Bišćani plesali u kampanji protiv nasilja na ženama
29
Globalna kampanja "Jedna milijarda ustaje – One Billion Rising" protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama nastavljena je treću godinu zaredom u gradu Bihaću.


I ove godine ovu veliku kampanju organizirala je organizacija Glas žene uz podršku aktivistica za ženska prava, plesnog kluba Virus i gradske uprave Bihaća. Na gradskom trgu u Bihaću plesalo se uz poruku da svako mora podići glas i ustati protiv nepravde koju trpe žene širom svijeta.

I ove godine podršku akciji dao je gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević, kazavši da je gradska uprava Bihaća zajedno sa Gradskim vijećem među prvima usvojila Gender akcioni plan i na taj način poslali poruku da svi zajedno moramo učiniti sve da položaj žene u našem društvu bude daleko bolji nego što je sad."Ovo je velika globalna kampanja kojoj su se pridružili i građani Bihaća i na taj način poslali poruku da smo dio svijetskih tokova i da smo opravdali status grada i centra USK-a. Podržavali smo sve aktivnosti organizacije Glas žene, ali drugih nevladinih organizacija koje svojim radom se bore za bolji položaj žene u društvu", kazao je gradonačelnik Galijašević.

Kako je istakla Enisa Raković, predsjednica organizacije Glas žene, "One Billion Rising" je inicijativa koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day, predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana."Procjenjuje se da jedna milijarda žena, djevojaka i djevojčica u svijetu trpi nasilje. Širom svijeta milijarda muškarca i žena će plesnom revolucijom skrenuti će pažnju, a dio toga bili su Bišćani koji su se odazvali i skrenuli pažnju na ovaj gorući problem", kazala je Raković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: