{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bišćani plesali u kampanji protiv nasilja na ženama

Klix.ba
14.2.2015. u 18:44
29
2
Bišćani plesali u kampanji protiv nasilja na ženama
29
Globalna kampanja "Jedna milijarda ustaje – One Billion Rising" protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama nastavljena je treću godinu zaredom u gradu Bihaću.


I ove godine ovu veliku kampanju organizirala je organizacija Glas žene uz podršku aktivistica za ženska prava, plesnog kluba Virus i gradske uprave Bihaća. Na gradskom trgu u Bihaću plesalo se uz poruku da svako mora podići glas i ustati protiv nepravde koju trpe žene širom svijeta.

I ove godine podršku akciji dao je gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević, kazavši da je gradska uprava Bihaća zajedno sa Gradskim vijećem među prvima usvojila Gender akcioni plan i na taj način poslali poruku da svi zajedno moramo učiniti sve da položaj žene u našem društvu bude daleko bolji nego što je sad."Ovo je velika globalna kampanja kojoj su se pridružili i građani Bihaća i na taj način poslali poruku da smo dio svijetskih tokova i da smo opravdali status grada i centra USK-a. Podržavali smo sve aktivnosti organizacije Glas žene, ali drugih nevladinih organizacija koje svojim radom se bore za bolji položaj žene u društvu", kazao je gradonačelnik Galijašević.

Kako je istakla Enisa Raković, predsjednica organizacije Glas žene, "One Billion Rising" je inicijativa koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day, predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana."Procjenjuje se da jedna milijarda žena, djevojaka i djevojčica u svijetu trpi nasilje. Širom svijeta milijarda muškarca i žena će plesnom revolucijom skrenuti će pažnju, a dio toga bili su Bišćani koji su se odazvali i skrenuli pažnju na ovaj gorući problem", kazala je Raković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: