Porodice nisu same
27

Bišćani komemorativnom sjednicom odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

E. M.
Gradsko vijeće Bihaća danas je komemorativnom sjednicom odalo počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Povodom 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Gradska uprava Bihaća organizirala je danas komemorativnu sjednicu na kojoj je odata počast nevino ubijenim Srebreničanima.


Prisutni su u svojim obraćanjima konstatirali da se poricanjem genocida, revitalizacijom i zaboravljanjem genocida u Srebrenici nastavlja ponižavanje žrtava i njihovog dostojanstva, što je signal domaćim i međunarodnim faktorima da se više angažiraju i spriječe takvi postupci, a pogotovo zvaničih predstavnika iz manjeg bh. entiteta.

U obraćanjima Zulfikara Handukića, predsjedavajući GV Bihać i Elvedina Sedića, gradonačelnika Bihać, istaknuto je da Bišćani i danas 28. godina od počinjenog genocida u Srebrenici šalju poruku da nikada neće zaboraviti Srebrenicu.

"28 godina unazad Bihać i Bišćani posebno osjećaju srebreničku tugu, na drugačiji način osjećaju svaki juli, a svaki je teži od prethodnog. Sa sobom nosi grč i molitvu za smiraj ubijenih duša. Njima će se danas pokloniti Bišćani koji svake godine odlaze u Potočare. Na različite načine, pješice, biciklom, motorima ili pak trčeći. Spajaju krajnji istok i krajnji zapad zemlje noseći poruku da nisu zaboravljeni. Da nisu sami. I mi smo danas tu kako bismo poruku mira i podrške poslali srebreničkim majkama i ostalim preživjelima u genocidu jula '95. godine", kazao je bihaćki gradonačelnik Elvedin Sedić.

Grad Bihać u protekla tri dana brojnim programima i sadržajima odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici, a kao što su performans na stadionu, biciklistički maraton te promocija knjige.