BiH
0

Biometrijski pasoši za bh. građane od 1. novembra

Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u srijedu bi trebalo da prihvati uvođenje biometrijskih pasoša koje bi građani mogli početi da korisite od 1. novembra ove godine, potvrdio je Senad Šepić, zamjenik ministra civilnih poslova.

"Parlament bi trebalo da usvoji izmjene Zakona o putnim ispravama. Planom Vijeća ministara predviđeno je da se biometrijski pasoši izdaju od 1. novembra ove godine. Do tad moramo usvojiti pravilnik o izgledu pasoša, izabrati firmu koja će ih štampati, te pripremiti Direkciju CIPS za njegovo izdavanje. Ove pripreme idu po planu", kazao je za Nezavisne novine Šepić.

Predložene izmjene zakona predviđaju postupno uvođenje biometrijskih pasoša za građane BiH. Sadašanje pasoše građani će morati zamijeniti biometrijskim tek po isteku važnosti putne isprave koju posjeduju.

"Cijena biometrijskog pasoša još nije utvrđena, jer to zavisi, između ostalog, i od toga gdje će se štampati. Vjerujem da neće biti skuplji od sadašnjeg pasoša. Volio bih da se domaće štamparije pripreme za štampanje ovog pasoša. Pozivam ih da se raspitaju koji su standardi potrebni za štampanje ovog dokumenta, te da ih primijene. Davanjem ovog posla domaćim štamparijama pomogli bismo našu privredu, ali i omogućili da građani dobiju jeftiniji pasoš", istakao je Šepić.

Uvođenje biometrijskog pasoša obaveza je BiH u daljem procesu liberalizacije viznog režima za naše građane.

"EU od nas ne traži da svi građani odmah zamijene postojeće biometrijskim pasošima. Nove putne isprave uvodit ćemo postupno", kazao je Bakir Dautbašić, sekterat Ministarstva sigurnosti BiH i vođa bh. pregovoračkog tima za liberalizaciju viznog režima.

EU i BiH imaju sporazum kojim se za 20 kategorija bh. građana omogućava dobijanje dugoročnih šengen viza za više ulazaka. Uvođenjem biometrijskog pasoša, te daljim reformama u oblasti sigurnosti, zaštite granica i migracija građanima BiH će moći bez viza ulaziti u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma.

Biometrijski pasoš, za razliku od sadašnjih putnih isprava, ima čip koji sadrži osnovne podatke o vlasniku putne isprave te otisak prsta ili snimku šarenice oka.

"Čip sa ovim podacima je odlično zaštićen, što onemogućava falsificiranje dokumenata. Tek ćemo odlučiti da li ćemo u čip pohranjivati otisak prsta, snimku šarenice oka ili oboje. To nije određeno evropskim standardima. Neke zemlje koriste otisak prsta, a neke snimku šarenice oka", kazao je Senad Šepić zamjenik ministra civilnih poslova.