BiH
0

Bin Ladenov zamjenik najavio nove napade u Londonu

NINA
Ayman el Zawahri, drugi čovjek u terorističkoj mreži Al-Qaida, upozorio je danas da će politika britanskog premijera Tonyja Blairea prouzrokovati nove napade u Londonu.

"Poslije eksplozija u Londonu Blaireova politika će donijeti nova razaranja Britancima", rekao je Zawahri na snimci emitiranoj na katarskoj satelitskoj TV stanici Al Jazeera.

Zawahri je okrivio Blaira za terorističke napade u londonskom saobraćaju 7. jula, kada je poginulo 56 ljudi, prenijela je agencija AP.

U sjedištu britanskog premijera, Downing Streetu 10, odbili su komentarisati poruke Zawahrija, doktora iz Egipta i bliskog saradnika Osame bin Ladena. Osvrćući se na vojnu intervenciju SAD-a u Iraku, Zawahri je najavio da ta zemlja može očekivati "ogromne" gubitke u svojim redovima u Iraku i Afganistanu.

"Gubitke koje ste pretrpjeli u New Yorku i Washingtonu i gubitke koje imate u Iraku i Afganistanu, beznačajni su u odnosu na predstojeće.", upozorio je Zawahri. On je naglasio da ukoliko SAD nastavi sa svojom "agresivnom" politikom, "uz Božju volju", zaboravit će na strašne stvari koje su se toj zemlji dogodile u Vijetnamu i Afganistanu.

On je istodobno ponudio ''primirje" narodima zapadnoevropskih zemalja koje su poslale svoje vojnike u Irak. "Narodima koji su dio križarskog saveza nudimo primirje ukoliko napustite zemlju islama", poručio je Zawahri.

Ovo je prva snimka egipatskog terorista poslije poruke emitirane na Al Jazeeri u septembru 2004., kada je upozorio SAD da su "na ivici poraza" u Iraku i Afganistanu.