|

Bili smo s radnicima u tunelu Vranduk kod Zenice: Buka, prašina i nestrpljivi vozači

Bili smo s radnicima u tunelu Vranduk kod Zenice: Buka, prašina i nestrpljivi vozači
3
E. M.
17.10.2019. u 09:02
68
komentara
3

dijeljenja
1/13 Foto: E. M./Klix.ba
2/13 Foto: E. M./Klix.ba
3/13 Foto: E. M./Klix.ba
4/13 Foto: E. M./Klix.ba
5/13 Foto: E. M./Klix.ba
6/13 Foto: E. M./Klix.ba
7/13 Foto: E. M./Klix.ba
8/13 Foto: E. M./Klix.ba
9/13 Foto: E. M./Klix.ba
10/13 Foto: E. M./Klix.ba
11/13 Foto: E. M./Klix.ba
12/13 Foto: E. M./Klix.ba
13/13 Foto: E. M./Klix.ba
Više od stotinu radnika u tri smjene angažovano je na radovima rekonstrukcije tunela Vranduk II, a ekipa portala Klix.ba provela je dan s njima i obišla cjelokupno gradilište uključujući i servisni tunel koji se probija pored tunela u rekonstrukciji.
Buka 24 sata dnevno, velika koncentracija prašine, kamioni, putnička vozila i šta sve ne su samo neki od faktora koji svakog dana ugrožavaju živote radnika u tunelu Vranduk II. Trinaest mjeseci poslije potpisivanja ugovora radovi još uvijek traju, a uskoro bi, kako svi priželjkuju, saobraćaj tokom dana trebao biti pušten i u obje trake kroz tunel.

S obzirom na to da je pored izgradnje Koridora 5C trenutno najaktuelnija tema izvođenja radova na saobraćajnici, odnosno, na magistralnom putu M-17 koji je žila kucavica transporta robe i putnika kroz Bosnu i Hercegovinu, odlučili smo posjetiti radnike u tunelu kako bismo se uvjerili u uvjete u kojima rade.

Na samom ulazu u tunel ili izlazu iz tunela ne čini se da je toliko teško, međutim, samo nekoliko stotina metara poslije sve je manje kisika, a sve više izduvnih gasova i prašine. Radnici rade, kako kažu, navikli su na prašinu tako da više ne predstavlja problem ni njihovom organizmu. Iako smo zbog nedostatka kisika ubrzo osjetili glavobolju, obišli smo radove u unutrašnjosti tunela.

U razgovoru za Klix.ba Mirza Bišćević, predstavnik nadzornog tima u tunelu Vranduk II, je kazao kako za sada sve ide po planu, ali da problem predstavlja nakupljanje vode i svakodnevna prašina u tunelu koja otežava rad mašina koje rade uz pomoć usisavanja zraka.


"Bilo je problema, ali smo se u toku same izgradnje nosili s tim i pokušavali rješavati to što brže. Do sada je urađeno, u finansijskom dijelu, 60 posto posla, od mostova do glavnog i servisnog tunela. Najveći problem je bila voda i silne pukotine koje su se pokazivale na ulazu u tunel i izlazu iz njega i to je bilo najzahtjevnije urediti", kazao je Bišćević.

Tunel će na ulazu i izlazu imati sekundarnu oblogu s obzirom na to da je upravo na tom dijelu bilo najviše problema, dok će srednji dio tunela imati sekundarnu oblogu od drugog materijala, a rađen je prskanom hidroizolacijom. Na ulazu i izlazu je rađena PVC hidroizolacija koja će trajno riješiti problem probijanja vode u tunelu, a bočne drenaže su urađene duž cijelog tunela.

"Ovakvim radovima tunela je skraćena njegova obnova. Da smo betonirali cijeli tunel imali bismo dosta više problema u odvijanju saobraćaja i njegova obnova bi mnogo duže trajala", kaže Bišćević.

Sigurnost u tunelu jedna je od najbitnijih stavki na koju se gledalo prilikom izrade projekta rekonstrukcije. Upravo zbog toga, uporedo uz tunel Vranduk II se probija i servisni tunel.

"U glavnom tunelu, na desnoj strani imamo hidrant koji ima vezu u evakuacionom tunelu, jer mora imati cirkularni sistem. U slučaju nesreća, incidenata i slično, kada bi došlo do blokade ulaza ili izlaza, imat ćemo tri poprečne veze s evakucionim tunelom kroz koji može proći vatrogasno vozilo do određene lokacije. A u slučaju curenja maziva, ulja i goriva, uz desnu traku je i ošupljeni ivičnjak koji separira te tekućine od obične vode, kako ne bi došlo do ekoloških incidenata", dodaje naš sagovornik dok pokazuje na separacione posude u blizini evakucionog tunela.

Bišćević kaže kako radnika u tunelu ima dovoljno za obim poslova koji se radi i kako je definisano projektom, ali da za neke projekte treba vrijeme i uslovi koji su u tunelu Vranduk II teško podnošljivi.

"Mi smo mislili da će promet praviti taj protok zraka. Međutim, jednostavno to nije tako. Dešava se da zrak u jednom trenutku stoji, nosili smo cisterne, ali je prašina koncentrisana u srednjem dijelu tunela. Čak nam i mašine prestanu raditi jer ih većina koristi zrak za rad, posebno kada govorimo o prskanoj izolaciji. Na ulaznim dijelovima, kada smo radili temelje i betoniranje, imali smo problem prostora, a kasnije smo brinuli za sigurnost radnika koji su bili u jami u jednoj traci dok se kamioni kreću drugom trakom i bilo je veoma teško tako raditi", zaključio je Bišćević.

Svi se nadaju da će radovi biti uspješno završeni iako su problemi, koji se nisu mogli predvidjeti, veoma česti. Povremeni prekidi u odvijanju saobraćaja kroz tunel Vranduk II u trajanju od 15 do 30 minuta uglavnom su uzrokovani dopremanjem materijala u tunel kako bi se radilo na njegovoj izgradnji. Izvođači radova su zamolili sve vozače za strpljenje i povećan oprez prolaskom kroz tunel zbog svih faktora koji bi mogli izazvati nesreću s tragičnim ishodom.
Prijavi grešku


Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...