|

Bileća između Srđana Aleksića i Draže Mihailovića

Bileća između Srđana Aleksića i Draže Mihailovića
0
F
FENA
11.12.2012. u 12:00
26
komentara
0

dijeljenja
Bileća između Srđana Aleksića i Draže Mihailovića Foto: Arhiv/Klix.ba
Prije četiri godine Udruženje građana Bileće iz Sarajeva uputilo je pismenu inicijativu tadašnjem načelniku općine Bileća da se ozbiljno razmotri mogućnost da se u Bileći ovjekovječi ime mladog Srđana Aleksića, čovjeka čije herojsko djelo zaštite svog druga Bošnjaka - muslimana od zapjenušanih nacionalista, spada u red najvećih humanih, svjetskih civilizacijskih priznanja.
To su prepoznali mnogi gradovi u BiH i Srbiji, koji sa ponosom imaju ulice sa imenom Srđana Aleksića, dok u Bileći spomenik dobiva general Draža Mihailović, čija ideologija i pokret su odbačeni od najvećeg dijela slobodarskog srpskog naroda.

Udruženje građana i raseljeni Bilećani su iznenađeni postupkom aktuelne vlasti u Bileći da se sruši spomenik anitifašistima- oslobodiocima Bileće, a da se na istom mjestu izgradi spomenik saradnicima fašističkog okupatora, čija ideologija je dovela da danas u Bileći nema Bošnjaka- muslimana.

Takav spomenik je uvreda za 650 poginulih boraca antifašista i njihovih porodica, te simbol zabrane povratku raseljenim Bilećanima, saopćeno je iz Udruženja građana Bileće.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...