Iskazati trajno poštovanje mladiću
780

Pemijer ZDK uputio inicijativu općinama za obilježavanje imena Srđana Aleksića

Piše: E. Mehić
Srđan Aleksić
Srđan Aleksić
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak uputio je inicijativu općinama za obilježavanje imena Srđana Aleksića.

Premijer je tekstu inicijative, koje je dostavio općinama, zatražio da općine i Zeničko-dobojski kanton odaju počast i daju svoj doprinos u obilježavanju hrabrog čina Srđana Aleksića iz Trebinja, koji je svojom ljudskošću, u teškim vremenima, pokazao najvrijedniju osobinu građana Bosne i Hercegovine, susjedstvo i zajedništvo.

"Molim Vas da zajedno provedemo inicijativu s ciljem da se ljudsko djelo Srđana Aleksića pronese i zadrži u općinama Zeničko-dobojskog kantona, kao kičme BiH, u nazivima ulica, ustanova ili drugačijim obilježjima, kako bi iskazali trajno poštovanje mladiću koji je svojim životom održao životnu lekciju svim neljudima, a svim građanima jedina nam domovine BiH poslao ljudsku poruku o bosanskom zajedništvu i životu", navodi Plevljak u tekstu inicijative koje je dostavio općinama Zeničko-dobojskog kantona.

Srđanu Aleksiću je postuhumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, a ulica Velikih drveta u Sarajevu je, petnaest godina nakon Srđanove smrti, nazvana njegovim imenom.