BiH
0

Bijeljina: Za uklanjanje ambrozije oko 58.000 KM

SRNA
Na području opštine Bijeljina od ponedjeljka, 6. avgusta, trebalo bi da počne uklanjanje ambrozije sa javnih površina, za šta je opština izdvojila oko 58.000 KM.

Porodični ljekar u Domu zdravlja Milija Cvijetinović rekla je da je koncetracija polena ambrozije najjača od kraja jula pa do sredine septembra, te da se u tom periodu u Dom zdravlja javi oko 20 pacijenata dnevno.

"Ambrozija je jednogodišnja biljka, spada u porodicu korova i može da izraste do 1,5 metra. Prepoznatljiva je po žućkastim cvijetovima skupljenim u grozdove. Samo jedna biljka ambrozije može da otpusti više od milijardu polenovih zrna koja mogu da se prenesu na udaljenost od 300 kilometara, a lako se prenose pomoću automobilskih guma", rekla je Cvijetinović Srni.

Ambrozija je najopasnije u periodu cvjetanja i tada izaziva niz zdravstvenih problema, najčešće respiratorne smetnje.

"Često se javljaju neobjašnjive glavobolje, alergijske reakcije na koži, neobjašnjive digestivne smetnje u vidu grčeva u stomaku, povraćanja, proliva, pa čak i urinarnih smetnji", objasnila je Cvijetinović.

Ona je dodala da su najviše ugrožene osobe koje, zbog prirode posla, moraju da borve na otvorenom, te da se preporučuje da alergične osobe, ukoliko je to moguće, u jutarnjim satima borave u zatvorenim prostorijama jer je tad najveća koncentracija polena ambrozije.

Prema njenim riječima, za terapiju se najčešće koriste antihistaminici.

"Preventivne mjere podrazumijevaju savjetovanje pacijenata da ne izlaze napolje u prijepodnevnim časovima, da drže zatvorene prozore, što češće tuširanje i pranje kose, presvlačenje, da ne suše veš na otvorenom, da redovno usisavaju prostorije, te da ukoliko rade na otovrenom nose masku na licu", rekla je Cvijetinović.

Ona je zaključila da sve zdravstvene tegobe izazvana polenom ambrozije znatno smanjuju kvalitet života pacijenata i ometaju svakodnevne aktivnosti.

Rasplodna moć ambrozije je izuzetno velika, čak do 40 godina, što otežava iskorjenjivanje, a to je jedna od osnovnih preventivnih mjera.