BiH
6

Bijeljina: Veliki broj uginule stoke se prebacuje u Srbiju na spaljivanje

Piše: N. J.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Nekoliko sela oko Bijeljine je potpuno pod vodom, koja u određenim mjestima dostiže visinu i 2,5-3 metra, rekao je za Klix.ba jedan od spasilaca koji je angažovan u Bijeljini, inspektor Uprave kriminalističke policije Banja Luka Nebojša Lazić.

Prema njegovim riječima, najteža je situacija u Velinom Selu, te u mjestima Bosanska Rača, Brodac, Balatun, Ostojićevo.

"Trenutno se radi na izvlačenju uginule stoke koja je stradala u velikom broju. Nastojimo spriječiti zarazu, a stoka će kamionima biti prevezena u Inđiju u Srbiji, gdje će najvjerovatnije biti spaljena", kazao je Lazić.

Navodi kako nivo vode raste za 1-2 centimetra dnevno, ali je problem što se ne povlači iz potopljenih naselja. Dodaje kako će stoga u Balatunu biti probijen nasip na dva mjesta kako bi voda iz bijeljinskih sela otišla u Drinu, koja trenutno ima nizak vodostaj.

"Situacija je katastrofalna. Srećom, nismo imali ljudskih žrtava, imali smo jednog preminulog, ali od srčanog udara, niko nije stradao u poplavama. Međutim, uginuo je veliki broj stoke, a tim ljudima je stoka najbitnija za egzistenciju", ističe naš sagovornik.

Dodao je kako su stanovnici potopljenih mjesta zbrinuti u prihvatnim centrima u Bijeljini, te da pomoć u hrani i potrepštinama stiže iz cijele BiH. Na kraju je istakao kako je u blokadi granični prelaz Pavlovića most, ali da je spašena sva arhiva, te da je 24 sata dnevno u funkciji prelaz na Šepku.