{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bijeljina: Skup građana povratnika o lokalnim izborima

F
20.9.2012. u 11:11
0
0
Bijeljina: Skup građana povratnika o lokalnim izborima
0
Bijeljina: Skup građana povratnika o lokalnim izborima
Bijeljina
Skup građana povratnika u Bijeljinu bit će održan 21. septembra, na kojem će biti riječi o predstojećim lokalnim izborima te će biti predstavljena analiza onoga što su lokalne vlasti uradile za povratnike.
Prema podacima Unije za održivi povratak u BiH, koja zajedno s Udruženjem povratak i održivi povratak Bijeljina i organizira sutrašnji skup, u Bijeljinu se vratilo 6.000 porodica, međutim, posljednjih godina zabilježen je odlazak mladih i radnosposobnog stanovništva.

U Janju se vratilo oko 3.800 porodica, te je, u odnosu na svoju veličinu, Janja jedno od vodećih područja u BiH u smislu povratka prognanih i izbjeglih osoba.

Ipak, učešće povratnika u izbornom procesu, pa tako i u strukturama lokalne vlasti, nije zadovoljavajuće i ne odgovara realnom stanju, zbog čega se i organizira javni skup u okviru kampanje mobiliziranja povratnika za učestvovanje na predstojećim lokalnim izborima.

Na skupu će biti predstavljena i analiza onoga što su na ovim izborima političke partije i kandidati za načelnike obećali povratnicima u svojim predizbornim programima.

Povratak u područje Bijeljine godinama privlači pažnju domaćih i stranih institucija koje se bave rješavanjem problema izbjeglica i provođenjem Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Potrebe koje povratnici u Bijeljinu imaju odnose se na gotovo sve segmente, od zapošljavanja, pristupa pravima, obnove stambenih jedinica, do podrške razvoju i poljoprivredi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: