BiH
0

Bijeljina: Organizovana Škola ljudskih prava za mlade

SRNA
Bijeljina
Bijeljina
Sedmodnevna Škola ljudskih prava za mlade u organizaciji Helsinškinskog odbora za ljudska prava završava se danas u Bijeljini, a proteklih dana pohađalo je 20 srednjoškolaca iz četiri opštine.

Ovo je druga po redu Škola ljudskih prava za mlade, u okviru koje su mladi iz Lukavca, Prnjavora, Doboja i Bijeljine učili o osnovnim principima demokratije. Koordinator programa Aleksandra Letić rekla je Srni da polaznici ove škole prođu kroz sedmodnevnu obuku o ljudskim pravima, tranzicionoj pravdi, sociološkim aspektima religije, evropskim integracijama, stereotipima i predrasudama, omladinskom aktivizmu i rješavanju konflikata.

"Polaznici stiču pravo da u svojim lokalnim zajednicama organizuju omladinske grupe koje mi finansijski i programski podržavamo kroz njihove projekte", rekla je Letićeva i dodala da u BiH trenutno ima pet omladinskih grupa, te da svaka od njih broji oko 30 članova.

U okviru Škole, a u saradnji sa Udruženjem Roma "Otaharin" iz Bijeljine i Centrom za dramski odgoj iz Mostara sinoć je u bijeljinskom hotelu "Drina" izvedena dramska predstava o temi ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije.

Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj već 11 godina organizuje škole ljudskih prava za mlade, u okviru regionalnog programa "Edukacija o ljudskim pravima za aktivno građanstvo na zapadnom Balkanu", a pod pokroviteljstvom norveškog Ministarstva inostranih poslova. Ove godine Škola je trajala od 6 do 13. maja.