BiH
176

Bijele vode u Prači: Zvanično otvorena zimska turistička sezona

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Zimska turistička sezona zvanično je otvorena u Turističkom kompleksu "Bijele vode" na području općine Pale u FBIH, gdje se danas okupio veliki broj građana, a najviše mladih ljudi koji su do Bijelih voda i skijališta stigli autobusima posebno angažiranim za ovu priliku.

Prvi dan vikenda, sunce i snijeg kojeg je bilo nešto manje nego posljednjih dana privukli su veliki broj građana. Duž ceste koja vodi od skijališta do kompleksa sa restoranom i motelom na "Bijelim vodama" odavno nije bilo više parkiranih automobila. Ski staza je još od ranih jutarnjih sati okupirana skijašima a polaznici škole skijanja pri Univerzalnoj školi sporta, na "Bijele vode" stigli su i dan ranije.

"Ovdje je prelijepo, naučili smo prve korake u skijanju. To mi je odavno bila želja i nadam se da ću opet doći. Nastavnici su dobri imaju strpljenja sa nama, pomažu nam da učimo", oduševljena je djevojčica Nuraj Ahmetspahić.

I Hamza Salković je prvi put u školi skijanja.

"Družimo se, ovo je super, naučio sam da skijam", kaže Hamza.

Među polaznicima škole skijanja su i odlični učenici koje je na ovaj način nagradilo Ministarstvo obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta.

"Cilj nam je da se djeca druže, da uče o skijanju, da izađu u prirodu također. Mi imamo idealne turističke potencijale i to također treba iskoristiti, ulagati nešto više u turizam i poklanjati pažnju mladima", kaže Damir Žuga, resorni ministar.

Sanin Herenda, koordinator škole skijanja priča kako je prve korake u skijanju naučio na fakultetu.

"Skijanje je uvijek bilo atraktivno ali na našim prostorima to nije bio razvijen sport. Mi sada nastojimo afirmisati skijanje kroz školu koja ima oko 20 polaznika, imamo i školu za odrasle, interesovanje je veliko. Nedostaje više snijega, ali za naše prilike i ovo je sasvim dovoljno da mogu svladati određene vještine. Mi ćemo i dalje nastaviti sa radom, raspust je zimski tako da imamo dovoljno i vremena a i djeca uživaju", kaže Herenda.

Tako su i polaznici škole skijanja prisustvovali otvaranju zimske turističke sezone u organizaciji Turističke zajednice BPK Goražde, općine Pale u FBIH i kantonalnog ministarstva privrede odnosno Vlade BPK Goražde koja je pokrovitelj ovog događaja.

Edin Kunovac, direktor Turističke zajednice kazao je kako potencijali poput Bijelih voda, gdje postoje odlični uslovi za skijanje, trebaju biti iskorišteni i mnogo više. Naime, zadnjih godina ski staza skoro da i nije korištena. S druge strane upravo u ovoj godini u općini Pale u FBIH najavljuju i veći angažman na afirmaciji zimskog turizma.

"Drago mi je da je ovaj prostor ponovo oživio a mi ćemo se truditi da obezbjedimo mnogo bolje uslove i sadržaje kako bi ovdje bilo što više turista koji mogu uživati ne samo u skijanju i zimskim radostima već i ovom čistom planinskom zraku", kazao je Asim Zec, načelnik općine Pale u FBIH.

Zimsku sezonu na ovom području zvanično je otvorio ministar privrede Esed Radeljaš, u čijem resoru je oblast turizma a Radeljaš je javno obećao nabavku topova kako bi ambijent za skijaše bio što bolji.

"Trudit ćemo se da ovaj prostor učinimo privlačnijim za vas", kazao je Radeljaš.

Posjetioci skijališta na Bijelim vodama nadaju se novom snijegu i padavinama koje su najavljene polovinom januara.