Jedna od ljepših u Evropi
982

Bijela džamija u Visokom uskoro će biti "otvorenija" gradu i ljudima

E. M.
Rušenje objekata okolo džamije u Visokom
Rušenje objekata okolo džamije u Visokom
U Visokom je počelo uklanjanje objekata koji su godinama sakrivali svu ljepotu Šerefudin Bijele džamije, jedinstvene arhitektonske građevine, koja je od velike važnosti za grad Visoko i njene građane.

Šerefudin Bijela džamija u Visokom je jedna od tri najljepše sakralne građevine u Evropi, a prvi put je izgrađena 1477. godine. Sadašnji izgled je dobila nakon rekonstrukcije koja je završena 1980. godine. Projektirao ju je Zlatko Ugljen, jedan od najpriznatijih bosanskohercegovačkih arhitekata današnjice.

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić je kazao da je uklanjanje objekata okolo džamije i njeno "otvaranje" gradu, građanima i posjetiocima, ustvari historijski projekt za Vidoko.

"Uklanjanje objekata i 'otvaranje' Šerefudin Bijele džamije prema glavnoj ulici je historijski trenutak za Grad Visoko, za Islamsku zajednicu i sve građane, jer konačno će ova ljepotica svoje pravo lice pokazati svim prolaznicima, ali i na primjeren način biti dostupna za fotografisanje svim budućim gostima našeg grada. Ono što je jedan sistem sakrio, mi danas uklanjamo i pokazujemo kako treba raditi za bolje Visoko", izjavio je Ganić te dodao:

Ruglo se ne uređuje, već uklanja, jer nikada i nije trebalo zaklonuti ovakav objekat koji ima arhitektonsku važnost za Visoko i koji je nagrađen za upadljivost, stvaralaštvo i sjajnost, originalnost i novi pristup u gradnji."

Kazao je da svojim radom pišeu historiju i imaju viziju razvoja grada te da su pokrenuli nove značajne projekte u sklopu uređenja gradskih ulica koje su godinama zapuštane i kojima se uopće nije pružala potrebna pažnja.

"Podsjećam da smo uklonuli dotrajali objekat KTK u ulici Čaršijska, kupili i uklonuli objekat preko puta Pošte što je značajno otvorilo ove ulice. U ulici Alije Izetbegovića pokrenuli smo uređenje fasade na zgradi Gradske uprave, a pripremamo se za uređenje fasade Kina, Partizana, ZK ureda i drugih objekata u vlasništvu Grada. Pripremili smo idejno rješenje za trg Matarkčije i isto predložili u Program kapitalnih ulaganja, a pripremamo i tehničko rješenje za uređenje podloge same saobraćajnice u ulici Čaršijska. Imamo najavu da će i JP BH Pošta krenuti s adaptacijim svoje zgrade koja se nalazi u samom centru grada", pojasnio je Ganić.

Na kraju je kazao da je njihov cilj bolje Visoko te da svakodnevno rade u tom pravcu.

"Mnogo je procesa pokrenuto, a što je najvažnije dosta toga je i vidljivo", zaključio je Ganić.