Imaju velika očekivanja
12

Bijedić na predstavljanju Socijaldemokrata u Sarajevu: SDP je mislio samo na sebe i pozicije

B. R.
Foto: T. S./Klix.ba
SD BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Stranka Socijaldemokrati (SD), na čijem je čelu Enver Bijedić, predstavila je kako će djelovati u Kantonu Sarajevo. Tom prilikom kritikovali su djelovanje Socijaldemokratske partije (SDP).
Predsjednica Kantonalnog odbora SD-a u Sarajevu Lejla Tuco je poručila da smo danas svjedočili rađanju nečega sasvim novog i inovativnog. Sigurna je da će to doprinijeti, kako je kazala, progresu društva.

"Uvjerena sam da prvi put imamo pravu i istinsku socijaldemokratiju. Da li su druge bile lažne znate i vi, mi i ja lično", dodala je.

Prema njenim riječima, iako je dosadašnja socijaldemokratija bila u vlasti i imala premijere nije napravila ništa. Istakla je da je ona "prvi put u politici". Kao razlog političkog angažmana je navela "ljude koji su počeli da mrze svoju vlastitu državu".

Lejla Tuco (Foto: T. S./Klix.ba)
Lejla Tuco (Foto: T. S./Klix.ba)

"Danas u Bosni i Hercegovini imamo velike Srbe, velike Bošnjake, velike Hrvate - dokle? Ja želim da dam sebe, da dam socijaldemokratiju za one male Hrvate, za one male Srbe, za one male Bošnjake. Zato što su zaboravljeni u vremenu i prostoru. Naravno, tu su i ostali, to su Bosanci i Hercegovci koji punim srcem dišu za Bosnu i Hercegovinu, a koji su marginalizirani", kazala je Tuco.

Obratio se i član SD-a Igor Kamočaji koji je ranije u razgovoru za Klix.ba potvrdio da će vjerovatno biti kandidat za vijećnika u Općini Novo Sarajevo na predstojećim lokalnim izborima. Tada je naglasio da neće imati kandidate za načelnike sarajevskih općina, ali da će im cilj biti da imaju gradonačelnika Sarajeva.

"Mi ne želimo artikulisati ono što dogovori uska grupa ljudi u političkim organizacijama ili tijelima. Mi ćemo biti servis", rekao je.

Govoreći o razlozima angažmana u ovoj stranci, poručio je da su Socijaldemokrati "inovativnije organizovani gdje nema centralizovanih i nametnutih rješenja".

"Dopušteno je svim lokalnim organizacijama da u skladu sa svojim potrebama i potrebama građana realizuju politike. Tako ćemo raditi i u Sarajevu u pripremi za ove izbore, a naravno pripremati se i za izbore 2022. godine", izjavio je.

Obećao je da će stranka biti "proaktivna i progresivna".

Igor Kamočaji (Foto: T. S./Klix.ba)
Igor Kamočaji (Foto: T. S./Klix.ba)

Predsjednik SD-a Enver Bijedić smatra da je "Sarajevo bilo i ostalo simbol socijaldemokratije".

"Ali, došlo je do osjetnog pada podrške socijaldemokratiji baš ovdje u Sarajevu i to iz razloga koji su svima poznati. To je bila jedna sterilna i impotentna politika SDP-a koji nije znao da artikuliše probleme građana. Oni su mislili samo na sebe i na svoje pozicije - na svoja mjesta u parlamentima. Apsolutno nisu vodili brigu o građanima, članstvu i simpatizerima", potcrtao je.

Enver Bijedić (Foto: T. S./Klix.ba)
Enver Bijedić (Foto: T. S./Klix.ba)

Uvjeren je da stranka koju predvodi, a koju je nazvao socijaldemokratijom Willyja Brandta, ima svoje mjesto u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Smatra da su oni "istinski socijaldemokrati".

Osim u Kantonu Sarajevo, Bijedić je najavio da će ova stranka učestvovati na lokalnim izborima u Zeničko-dobojskom kantonu i Brčko distriktu.