{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bijedić: Moramo se pripremiti na klimatske promjene i ekstremne vremenske nepogode

F
24.3.2014. u 14:07
0
2
Bijedić: Moramo se pripremiti na klimatske promjene i ekstremne vremenske nepogode
0
Nasljedstvo koje ostavljamo mladima, odnosno klimatske promjene i sve ekstremnije vremenske nepogode je negativno te ih moramo pripremiti i educirati na takve scenarije u budućnosti, kazao je danas u Sarajevu direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH) Almir Bijedić povodom obilježavanja 23. marta, Svjetskog dana meteorologije.
Prepoznavajući važnu ulogu koju će mladi ljudi imati u budućnosti Svjetska meteorološka organizacija je za 2014. godinu odabrala temu pod nazivom "Vrijeme i klima - uključivanje mladih''.

Bijedić je naglasio da je FHMZ prepoznao potrebu popularizacije meteorologije među mladim ljudima i njihovo uključivanje kroz edukaciju i podršku obrazovnim i naučnim institucijama.

Podsjetio je da su prošle godine Udruženje meteorologa BiH, FHMZBiH i pet osnovnih škola s područja općine Centar realizirali projekt pod nazivom "Meteorologija u školama".

"Također smo prošle godine dali doprinos za više od 50 stručnih radova, kao što su magistarske i doktorske teze te pisanje stručnih članaka", kazao je.

Kao prioritete FHMZBiH, Bijedić je izdvojio aktivnu međunarodnu saradnju, izgradnju savremene službe za izradu, praćenje i prezentaciju vremenske prognoze s akcentom na izdavanje ranih upozorenja na opasne meteorološke pojave te praćenje klimatskih promjena.

"Sedam od deset nepogoda u svijetu su hidrometeorološkog porijekla i zbog toga je izdavanje ranih upozorenja krucijalno za nas", objasnio je.

Dodao je da im je aktivna međunarodna saradnja omogućila da u ovom trenutku imaju na raspolaganju produkte meteoroloških satelita i radara koje koriste druge zemlje EU.

Kao najbolji indikator klimatskih promjena, Bijedić navodi biljke, naglašavajući da je u tu svrhu FHMZBiH sanirao Međunarodni fenološki vrt na Ivan-sedlu te izgradio dva nova u Mostaru i Sarajevu.

Ocijenio je da je prioritet ove institucije sačuvati arhivsku građu, odnosno 120 godina njihovog rada koja je od neprocjenjive vrijednost.

"Ovo je prepoznao i Fond za zaštitu okoliša FBiH koji će finansirati prvu fazu projekta sanacije arhive", dodao je.

Bijedić je istakao podršku Vlade FBiH koja je omogućila većinu ovih projekata, a posebno je izdvojio sredstva za permanentno održavanje stanica za monitoring kvalitete zraka.

Budući da se FHMZBiH bavi i astronomijom, dodao je da je ova institucija zajedno s Astronomskim društvom "Orion" u protekloj godini počela aktivnosti vezane za uspostavljanje bh. meteorske mreže koja je namijenjena za noćno snimanje meteorskih ulazaka u Zemljinu atmosferu.

"Do sada smo snimli oko 8.500 meteora", kazao je.

Klimatolog i meteorolog FHMZBiH Željko Majstorović kazao je da će april biti u granicama višegodišnjeg prosjeka vezano za padavine, ali malo topliji.

"U maju očekujemo više padavina, ali temperature će biti više od prosjeka", zaključio je Majstorović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: