BiH
0

Bijedić: Moramo se pripremiti na klimatske promjene i ekstremne vremenske nepogode

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nasljedstvo koje ostavljamo mladima, odnosno klimatske promjene i sve ekstremnije vremenske nepogode je negativno te ih moramo pripremiti i educirati na takve scenarije u budućnosti, kazao je danas u Sarajevu direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH) Almir Bijedić povodom obilježavanja 23. marta, Svjetskog dana meteorologije.

Prepoznavajući važnu ulogu koju će mladi ljudi imati u budućnosti Svjetska meteorološka organizacija je za 2014. godinu odabrala temu pod nazivom "Vrijeme i klima - uključivanje mladih''.

Bijedić je naglasio da je FHMZ prepoznao potrebu popularizacije meteorologije među mladim ljudima i njihovo uključivanje kroz edukaciju i podršku obrazovnim i naučnim institucijama.

Podsjetio je da su prošle godine Udruženje meteorologa BiH, FHMZBiH i pet osnovnih škola s područja općine Centar realizirali projekt pod nazivom "Meteorologija u školama".

"Također smo prošle godine dali doprinos za više od 50 stručnih radova, kao što su magistarske i doktorske teze te pisanje stručnih članaka", kazao je.

Kao prioritete FHMZBiH, Bijedić je izdvojio aktivnu međunarodnu saradnju, izgradnju savremene službe za izradu, praćenje i prezentaciju vremenske prognoze s akcentom na izdavanje ranih upozorenja na opasne meteorološke pojave te praćenje klimatskih promjena.

"Sedam od deset nepogoda u svijetu su hidrometeorološkog porijekla i zbog toga je izdavanje ranih upozorenja krucijalno za nas", objasnio je.

Dodao je da im je aktivna međunarodna saradnja omogućila da u ovom trenutku imaju na raspolaganju produkte meteoroloških satelita i radara koje koriste druge zemlje EU.

Kao najbolji indikator klimatskih promjena, Bijedić navodi biljke, naglašavajući da je u tu svrhu FHMZBiH sanirao Međunarodni fenološki vrt na Ivan-sedlu te izgradio dva nova u Mostaru i Sarajevu.

Ocijenio je da je prioritet ove institucije sačuvati arhivsku građu, odnosno 120 godina njihovog rada koja je od neprocjenjive vrijednost.

"Ovo je prepoznao i Fond za zaštitu okoliša FBiH koji će finansirati prvu fazu projekta sanacije arhive", dodao je.

Bijedić je istakao podršku Vlade FBiH koja je omogućila većinu ovih projekata, a posebno je izdvojio sredstva za permanentno održavanje stanica za monitoring kvalitete zraka.

Budući da se FHMZBiH bavi i astronomijom, dodao je da je ova institucija zajedno s Astronomskim društvom "Orion" u protekloj godini počela aktivnosti vezane za uspostavljanje bh. meteorske mreže koja je namijenjena za noćno snimanje meteorskih ulazaka u Zemljinu atmosferu.

"Do sada smo snimli oko 8.500 meteora", kazao je.

Klimatolog i meteorolog FHMZBiH Željko Majstorović kazao je da će april biti u granicama višegodišnjeg prosjeka vezano za padavine, ali malo topliji.

"U maju očekujemo više padavina, ali temperature će biti više od prosjeka", zaključio je Majstorović.