Lider SDBiH
36

Bijedić: Imamo dogovore s DF-om, saradnja Izetbegovića, Radončića i Komšića bila je nužna

A. K.
Enver Bijedić (Foto: A. K./Klix.ba)
Enver Bijedić (Foto: A. K./Klix.ba)
Predsjednik Socijaldemokrata BiH (SDBiH) Enver Bijedić za Klix.ba je komentirao dogovor lidera SDA, SBB-a i DF-a vezano za formiranje Federalne vlade, kazavši da je ovakva saradnja bila nužna. Za naš portal je otkrio da bi se iz SDBiH na mjestu zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda mogao naći Mile Atlagić.

Bijedić je kazao da je krajnje vrijeme bilo za formiranje državne i federalne vlasti, s obzirom na to da je mučenje predugo trajalo te da su građani previše bili bez Vlade FBiH.

"Vlada FBiH u tehničkom mandatu nije mogla povući nikakve konkretne poteze, prije svega u izgradnji infrastrukture. Ovo je bio jedan nužan potez", kazao je Bijedić za Klix.ba.

Poručio je da će Socijaldemokrati BiH sa svojih pet zastupnika u federalnom i jednim u državnom parlamentu podržavati sve ono što je dobro za građane BiH, istaknuvši da je ova stranka već imala određene neformalne razgovore o zajedničkoj saradnji sa DF-om.

"Mi nemamo potpisane nikakve zvanične dokumente, ali je bilo nezvaničnih i konsultativnih dogovora, prije svega da mi s DF-om budemo dio pregovaračkog tima. Oni su jači i veći od nas, a imamo najsličnije programsko opredjeljenje u odnosu na ostale stranke u BiH. Šta će biti dalje zasad ne znamo", dodao je Bijedić.

Kako trenutno stvari stoje, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda trebao bi biti iz Socijaldemokrata BiH. Bijedić je za Klix.ba otkrio da je prijedlog ove stranke Mile Atlagić, a da li će on biti izabran, moglo bi se znati već na idućoj sjednici Federalnog parlamenta.

"On u potpunosti zaslužuje da se nađe na tom mjestu. Da li će biti opstrukcija te da li će biti dovoljno ruku da se to izglasa vidjet ćemo. To bi se već na sljedećoj sjednici Federalnog parlamenta moglo realizovati, jer mislim da bi se administrivna komisija koja reguliše to mogla usaglasiti", istakao je Bijedić.

Prema dogovoru Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, DF će imati potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. Bijedić kaže da Socijaldemokrati BiH nikada nisu imali svog kandidata za ovu poziciju.

"Moje lično mišljenje da u formiranje rukovodstva Federacije BiH ne bi trebalo ići stepenasto, već da bi se istovremeno trebali imenovati predsjednik i dva potpredsjednika. Ne mogu se miješati u kadroviranje DF, ali Milan Dunović je u prošlom mandatu veoma dobro obavljao svoj posao", zaključio je predsjednik Socijaldemokrata BiH.