BiH
0

Bijedić: FHMZ uspostavlja laboratoriju za ispitivanje čestica

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radi ispunjavanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Federalni hidrometeorološki zavod provodi aktivnosti na otvaranju laboratorije za ispitivanje čestica zbog otkrivanja uzroka zagađenja.

"Radi se o ispitivanju čestica koje se udišu da možemo praktično doći do hemijskog sastava tih čestica. Na osnovu toga dolazimo do uzroka zagađenja. Dakle, moramo imati certifikat da možemo vršiti takvu analizu", izjavio je Feni danas direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić.

Narednog mjeseca Zavod će aplicirati za projekt unapređenja monitoringa i kvalitete zraka u Federaciji kod Fonda za okoliš da bi se laboratorija u građevinskom smislu dovela u ispravno stanje i da bi mogla uslijediti akreditacija.

"Prostor i opremu imamo, te sada predstoje aktivnosti na osposobljavanju ambijenta da bi bio u skladu sa standardima ISO:17025. To podrazumijeva postojanje adekvatnih uslova od podova, namještaja do kontrolisanih uslova rada (temeperatura, vlažnost)", pojasnio je Bijedić, dodajući da se na proljeće može očekivati otvaranje laboratorije.

To će zahtijevati upošljavanje novog kadra, što će, kako kaže, biti moguće kada Vlada Federacije BiH van snage stavi moratorij na zapošljavanje.

Istovremeno s navedenim aktivnostima Federalni hidrometeorološki zavod provodi radnje radi ispunjavanja evropskog standarda o kvaliteti kompletne institucije.