Oštri stavovi
284

Bijedić: Dodikovi i Čovićevi mentori iz Srbije i Hrvatske su podstrekači krize u BiH

A. K.
Enver Bijedić (Foto: A. K./Klix.ba)
Enver Bijedić (Foto: A. K./Klix.ba)
Sjednica Glavnog odbora stranke Socijaldemokrati BiH danas se održava u Tuzli s posebnim akcentom na aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, odnosno blokadu institucija naše zemlje od političara iz Republike Srpske. Kako je istaknuto, BiH se nalazi u najvećoj krizi u proteklih 28 godina.
Socijaldemokrati BiH danas su najoštrije osudili istupanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kao i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiHDragana Čovića, kazavši da njihov ucjenjivački način rada u kojem od Dejtonskog mirovnog sporazuma uzimaju samo ono što im odgovara, a ono nasuprot tome žele uništiti, nije prihvatljivo niti za jednu probosansku političku opciju.

"U ovom slučaju mi se susrećemo s najvećom krizom od rata pa na ovamo u Bosni i Hercegovini, koja bi, uz malo dodataka iz susjednih država, odnosno Beograda i Zagreba, mogla eskalirati još dalje. Način rješavanja te krize, po mišljenju Socijaldemokrata BiH je da se međunarodna zajednica aktivno uključi. Neka Valentin Inzko napokon iskoristi svoja bonska prava, dosta je izražavao zabrinutost. Moraju se uključiti i drugi bitni faktori, kao što je Kvinta koja je imala sastanak, a kako bi povukli određene poteze i smirili Dodikove i Čovićeve šefove", kazao je predsjednik Socjialdemokrata BiH Enver Bijedić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Kako je naveo, Dodikovi i Čovićevi šefovi trebali bi se konačno smiriti i prestati s prepadanjem naroda u BiH.

"Ovaj narod se dovoljno isprepadao prije 28 godina i sigurno da više neće biti te situacije da bi neko na nas zagalamio, a mi pobjegli odavdje. Mi ćemo ostati ovdje kako bismo branili BiH u njenim ZAVNOBiH-ovskim granicama", upozorio je Bijedić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Deblokirajne rada institucija u našoj zemlji od političara iz manjeg bh. entiteta uslovljen je, između ostalog izmjenom zakona koji će onemogućiti dalje djelovanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Bijedić je kazao da nigdje u svijetu nema toga da niži nivo kao što je entitet ima veća prava u odnosu na državu.

"Strane sudije im smetaju zbog toga što sude objektivno. Da su to sudije iz Banje Luke onda im vjerovatno ne bi smetalo jer bi sudile u njihovu korist. Država je vlasnik zemlje i to su samo strane sudije potvrdile jer je u skladu sa ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. U tome je Dejton njima neodgovarajući, a kada treba da zaštiti neka prava Republike Srpske u pogledu njihovih granica, procenata i slično, onda im je dobar. Ali, on nije švedski stol pa da uzimate samo ono što vam treba, a ono što ne želite samo odbijate", naglasio je Bijedić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Kako smo već objavili, u Beogradu je u toku sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s Dodikom te predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i ostalim predstavnicima Srba iz regiona. Tema razgovora je najnovija politička situacija u BiH, izazvana odlukama Ustavnog suda BiH, ali i situacija u Crnoj Gori. Na ovaj susret komentar je imao i Bijedić.

"Ovdje se postavljaju dvije stvari - zašto Dodik po svoje mišljenje i stavove ide u Beograd te zašto ih ne rješava ovdje, u Sarajevu gdje je Predsjedništvo BiH. Njegov odlazak tamo potvrđuje moju tvrdnju da politički mentori iz Beograda i Zagreba podgrijavaju krizu u BiH. Tamo su podstrekači ovog kriznog stanja. Vučić se miješa u stvari susjedne, neovisne države, što je politički nekulturno", naveo je Bijedić.

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokrata BiH Tomo Vidović, kao istaknuti dugogodišnji političar kaže da postoje razlozi za zabrinutost javnosti, zbog avanturističkog i nepromišljenog postupanja nosilaca najodgovornijih funkcija u javnoj vlasti na državnom nivou.

"Dodik je član Predsjedništva BiH i po Ustavu je odgovoran da zajedno sa druga dva člana se stara o očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države. Također, tu je i Dragan Čović koji je u ovom trenutku predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Oni ne smiju dozvoliti da politički interes bilo koje stranke nadvlada javni interes i moraju se baviti pitanjima javne politike, što znači bavljenje pitanjima u okviru njihove ustavne nadležnosti iz koje proističe vrlo konkretna javna odgovornost", stava je Vidović.

Tomo Vidović (Foto: A. K./Klix.ba)
Tomo Vidović (Foto: A. K./Klix.ba)

Tokom prvog dijela današnje sjednice Glavnog odbora Socijaldemokrata BiH pružena je i puna podrška ulasku naše zemlje u NATO, koji, kako su istaknuli, sa svojim kišobranom može omogućiti mir i stabilnost u ovoj zemlji.

Također, danas je najavljen i zajednički nastup Socijaldemokrata BiH, Demokratske fronte i Građanskog saveza na predstojećim lokalnim izborima. Model i forma nastupa bit će usaglašeni naknadno.