{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bijavica: BiH je u svijetu poznata kao turistički brand

F
23.5.2013. u 14:56
2
9
Bijavica: BiH je u svijetu poznata kao turistički brand
2
Bijavica: BiH je u svijetu poznata kao turistički brand
Predsjednik Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH Mili Bijavica izjavio je danas da je BiH u svijetu prepoznatljiva kao turistički brand i privlačna turistička destinacija.
Na Skupštini Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH održanoj danas razmatrana je aktuelna problematika u turističkoj privredi BiH.

Predsjednik Udruženja ističe da se u oblasti turističke privrede BiH mora početi više raditi na izgradnji infrastrukture i povezivanju turističkih destinacija, edukaciji kadrova, povećanju inspekcijskog nadzora i uključiti sve relevantne faktore u razvoj te djelatnosti.

Po riječima Bijavice ključni uvjet za razvoj i ulaganje u turizam u BiH jest pokretanje privatnih poduzetničkih inicijativa.

Kao poseban problem je naveo neuvezanost statističkih podataka i definiranje ključnih parametara u toj oblasti kako s aspekta broja gostiju, tako i prometa u turizmu.

Učešće turizma u BDP-u u BiH, kazao je Bijavica, nije veliko i kreće se oko 2,5 posto, ali je i ta stopa značajna budući da posjete i dolasci stranih gostiju otvaraju preduvjete za razvoj svih drugih privrednih grana u zemlji.

Jedan od problema jest i nedovoljno ubiranje turističkih taksi o čemu se mora postići dogovor sa svim institucijama, agencijama i turističkim djelatnicima.

Pokrenuta je i inicijativa izmjene Zakona o PDV-u u turističkoj djelatnosti kojom bi se pružanje usluga strancima tretiralo kao izvoz – izvozni posao čime bi se povećali devizni priliv i pokrivenost uvoza izvozom i postigla veća konkurentnost pružaoca turističkih usluga.

Na Skupštini je usvojen i Plan rada udruženja u 2013. godini u kojem je istaknut značaj djelovanja na suzbijanju sive ekonomije rada nacrno u pružanju turističkih usluga, saradnje s međunarodnih organizacijama, te povezivanja članica Udruženja s inostranim i domaćim poslovnim partnerima.

U skladu s redovnom procedurom funkciju predsjednika Udruženja u trajanju od 16 mjeseci obavljat će Marija Knežević iz Banje Luke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: