Privreda
1

KS: Visok PDV u ugostiteljstvu i turizmu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kanton Sarajevo, zahvaljujući svojim bogatim prirodnim i historijskim potencijalima, u proteklih nekoliko godina konstantno bilježi rast broja turista i noćenja.

Međutim, i pored određenih pozitivnih pomaka, privrednici koji se bave ovim djelatnostima, okupljeni u Privrednoj komori Kantona Sarajevo (PKKS,) ukazuju na niz problema sa kojima se suočavaju, a koja im otežavaju poslovanje.

Na današnjoj sjednici Savjeta za ugostiteljstvo i turizam PKKS-a kao zajednički problem istaknuta je visoka stopa PDV-a, koju treba smanjiti za turizam i ugostiteljstvo, jer trenutno domaći privrednici ne mogu parirati konkurenciji iz ostalih zemalja regiona, ali isto tako potrebno je i razmotriti prijedlog provođenja cjelovite poreske reforme.

Članovi Savjeta su zatražili da se iznađe modus naplate za komunalije koje se plaćaju u paušalnim iznosima, te da se naplaćuju u skladu sa popunjenosti hotelskih kapaciteta, a ne u skladu sa kvadraturom objekta.

Kako bi se, posebno u sezonskom periodu, turistima pružilo što više informacija o turističko-ugostiteljskoj ponudi i znamenitostima posjećenog područja, članovi Savjeta za turizam i ugostiteljstvo zahtijevaju unapređenje vertikalne i horizontalne signalizacije u Sarajevu, kao i drugim turističkim destinacijama u zemlji, putem info-panela.

Kako bi se ova i mnoga druga pitanja uredila na najbolji mogući način predloženo je da se formira radna grupa uime Komore, koja će, zajedno sa predstavnicima Direkcije za turizam pri Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, raditi na onim pitanjima koja su prioriteti u oblasti ugostiteljstva i turizma, počev od razvojnih projekata kao što je projekt Komore "Turistički proizvod Kantona Sarajevo" i mnogi drugi.

U razgovorima sa privrednicima učestvovali su i ministar privrede Kantona Sarajevo, predstavnik Ministarstva turizma i okoliša FBiH, kao i predstavnici Porezne uprave Federacije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Svi su se složili da je zajedničkim djelovanjem privrednika i nadležnih organa moguće pronaći rješenja koja će smanjiti namete privrednicima i olakšati im poslovanje u ovim teškim vremenima.