Nude sve informacije
149

BIHAMK: Vozači najčešće zovu zbog gužvi, po stanju na GP Doljani znamo kada počinje sezona

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nezamislivo je krenuti na put, a da se prije toga niste informisali o stanju na cestama i graničnim prijelazima kako biste olakšali sami sebi i poštedjeli se dugih čekanja u kolonama. BIHAMK već decenijama pruža ove vrste informacija, savjetuje vozače i pomaže im da prevaziđu sve probleme na putu.

U razgovoru s Biserom Hašimbegović iz Informativnog centra BIHAMK-a, čiji glas prepoznaju svi, saznajemo kako služba radi svaki dan od 6 do 20 sati, a građani mogu saznati i razdaljinu između pojedinih odredišta, cijene cestarina i goriva u BiH i evropskim zemljama, raspored najavljenih radarskih kontrola te informacije o zakonskim propisima i saobraćajnim pravilima.

"Vozači najčešće zovu zbog gužvi, a pred Svjetsko prvenstveno ili utakmice kada reprezentacija BiH igra vani zovu da im se izračuna kilometraža do određene destinacije. Također, zovu i da pitaju koliku će putarinu platiti naprimjer do Francuske, a nerijetko i da pitaju za stanje na putevima u susjednim zemljama, kada krenu na more ili znaju da su bili neki radovi", kazala nam je Hašimbegović.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Informacije prikupljaju u saradnji s kantonalnim MUP-ovima i graničnom policijom te u saradnji s auto-moto savezima susjednih zemalja. Informacije ažuriraju u četiri redovna termina, a vanredne informacije šalju odmah. Informacije im nerijetko javljaju i vozači i putnici, najčešće kada je riječ o saobraćajnim nesrećama ili nekim vanrednim radovima za koje MUP-ovi nisu obaviješteni na vrijeme.

"Imamo kamere na 31 lokaciji među kojima su granični prijelazi, najfrekventniji putni pravci, autoceste, planinski prevoji i urbane sredine. Kamere prikazuju snimak star minutu pa možemo vidjeti da li se i gdje stvara gužva. Sve informacije uvijek provjerimo", kazala je dodavši da će do kraja godine videonadzorom biti pokriveno još nekoliko lokacija.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Stanje mogu pogledati i putnici na web portalu BIHAMK-a. Kamere na najfrekventnijim lokacijama u urbanim sredinama i putnim pravcima su postavili u saradnji s MUP-ovima koji su im kazali gdje su zabilježene najčešće gužve ili saobraćajne nesreće.

"Kada je riječ o gužvama na graničnim prijelazima i dalje je najfrekventnije na GP Doljani i obično kažemo da je počela sezona kada počnu kilometarske gužve na ovom prijelazu. Obično savjetujemo građane da koriste najbliže prijelaze kao što su Bijača, Gabela ili manji poput Orahovlja", kazala je Hašimbegović.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Bilo je i dosta simpatičnih situacija s pozivima, a Hašimbegović je kazala kako bi mogla napisati i knjigu jer se nerijetko i nasmiju.

"Jedna žena nas je naprimjer zvala da pita smije li preko granice prenijeti madrac star 25 godina, a jedan gospodin nas je zvao navečer da pita da li će biti magle na jednom od planinskih prevoja. Nekada se našalimo da nam magična kugla ne može pokazati odgovor", kazala je Hašimbegović.

Usko sarađuju i s medijima te ih redovno obavijeste o nesrećama i drugim vanrednim situacijama. Osim javljanja uživo u programe, svakodnevno snimaju i ažuriraju izvještaja u audio i videoformatu, a uskoro će imati i svoj YouTube kanal. Detaljne informacije možete pronaći na web portalu BIHAMK-a ili dobiti pozivom na broj 1282.