O migrantima
4

Bihaćki vijećnik Sej Ramić: Ne podržavam politiku koja čast kupuje kantama smeća na engleskom

Piše: M. D.
Gradski vijećnik Bihaća Sej Ramić, koji je u bh. javnosti postao poznat po ranijim aktivnostima i organiziranju građana da se suzbije boravak migranata u urbanim dijelovima grada, napustio je svoju političku opciju "POMAK".

Ramić, likovni umjetnik i profesor, ovu je odluku donio nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća Bihać obrazlažući je kako je vidio šta se u bihaćkom zakonodavnom organu radi u interesu IOM-a ( Međunarodne organizacije za migracije) da se dovede električna energija u objekat Borići i tako potvrdi migracioni centar.

"Tri tačke su na Vijeću bile za Boriće. Sve za prljavi novac IOM-a. A ko će vratiti mir ljudima uz Boriće, uz strah, pljačku, neprespavane noći, silovanja, neprekidnu strepnju? Nema tih novaca. Nisam više htio slušati da su migranti blagodat, turisti sa kruzera, industrija, da ćemo žaliti za njihovim stopama kad odu, da oni doprinose napretku grada! Ne mogu biti dio politike koji grad pretvara u geto, samo da se izvuku novci od najvećih trgovaca ljudima na svijetu", istakao je Ramić.

On objašnjava kako se "sigurnost naše djece, žena u poređenju sa doniranim klupama, kantama za smeće na engleskom, sankama za snijeg...led rasvjetom kupuje naša čast, ljubav prema ovom gradu, dok migrant vrši nuždu sa gradskog mosta ili dovikuje gimnazijalkama".

"Ne mogu biti dio politike koja više cijeni ilegalnog migranta bez dokumenata, nego našu djecu koja su čekala vizu godinu dana i otišla u zemlje EU", napisao je gradski vijećnik Sej Ramić.