|

Bihaćka policija u dvije kuće pronašla blizu 300 migranata, svi prevezeni na Vučjak

Bihaćka policija u dvije kuće pronašla blizu 300 migranata, svi prevezeni na Vučjak
68
D. Be.
14.6.2019. u 16:10
125
komentara
68

dijeljenja
Bihaćka policija u dvije kuće pronašla blizu 300 migranata, svi prevezeni na Vučjak Foto: RTV USK
Ukupno 282 migranta pronađena su u dvije porodične kuće u Bihaću tokom današnje akcije MUP-a Unsko-sanskog kantona i i Kantonalne uprave za inpekcijske poslove. Svi migranti su prebačeni na lokalitet Vučjak gdje lokalne vlasti planiraju napraviti veliki migracioni centar.
Prema riječima portparola MUP-a USK Aleta Šiljdedića tokom akcije su povrijeđena četiri policajca jer su neki migranti pružali otpor prilikom "deložacije".

"U prvoj kući boravilo je 180 osoba, a u drugoj 102 migranta", kazao je Šiljdedić za Klix.ba.


Inspektori su zapečatili objekte gdje je boravilo blizu tri stotine migranata, a vlasnici kuća će biti sankcionisani. Već sutra se nastavljaju iste aktivnosti s obzirom da na području Unsko-sanskog kantona postoje stotine objekata gdje ilegalno borave migranti.

"To će trajati danima. Policija će prevoziti migrante do Vučjaka gdje su postavljeni šatori. Nadamo se da će se ubrzo zvanično oformiti kamp i da će zaštitarske agencije preuzeti osiguranje jer mi ne možemo biti na svim lokacijama", dodao je Šiljdedić.


Ministar MUP-a Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić danas je potvrdi oda su na Vučjaku osigurani šatori, voda, hrana i medicinska pomoć migrantima. Iz gradske organizacije Crvenog križa potvrđen je maksimalni angažman i spremnost za prijem nekoliko stotina osoba na Vučjak.

Migranti su do Vučjaka prevezeni u autobusima i policijskim vozilima.

Prilikom pretresa kuća pronađen je veliki broj predmeta za koje se smatra da su korišteni u tučnjavama i drugim incidentima koji su zabilježeni proteklih dana.


U nedavnom intervju za Klix.ba ministar Kljajić je kazao da u Unsko-sanskom kantonu djeluje ukupno 838 policajaca, a migranata je više od šest hiljada. On je tada govorio i o problemu koji pravi lokalno stanovništvo jer iznajmljuju privatni smještaj migrantima.

"Pored četiri migraciona centra mi imamo više od 300 objekata gdje oni borave. Možemo reći da imamo 300 migracionih centara u USK i policija sve to kontroliše", kazao je Kljajić.

Vlada USK jučer je izdvojila dio sredstava kao pomoć Bihaću za pripremu Vučjaka kao privremene lokacija za smještaj migranata, a riječ je od 30 hiljada KM. Radio-televizija USK javlja da će u poslijepodnevnim satima u Bihać stići i američki ambasador u BiH Eric Nelson koji bi sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem trebao razgovarati i o migrantskoj krizi.
Prijavi grešku


Komentari (125)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...