BiH
53

Bihać: Optužnica protiv Galijaševića spremna, u toku istraga o imovini koju je stekao

Piše: M. Ć.
Emdžad Galijašević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emdžad Galijašević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je prije dva mjeseca Općinski sud u Bihaću ukinuo do tada važeće mjere zabrane Emdžadu Galijaševiću, a iz Tužilaštva USK najavili skoro podizanje optužnice, ni nakon dva mjeseca optužnica protiv i dalje aktuelnog gradonačelnika Bihaća nije podignuta.

U Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona za Klix.ba ističu da je optužnica završena. Međutim, prema riječima portparola Tužilaštva Adnana Tulića, cjelokupan proces se usporio iz drugog razloga.

"Ono što je bitno u ovom predmetu je da se dovršava finansijska istraga. Cilj je da se sva imovina pribavljena krivičnim djelom oduzme, ali i sva ona imovina za koju osumnjičeni ne može dokazati porijeklo. Zato se to malo odužilo", naglašava Tulić.

On dodaje da se radi o obimnom i složenom procesu na kojem je Tužilaštvo intenzivno radilo u proteklom periodu, "ali da se i to dovršava".

U vezi odluke Ustavnog suda BiH prema kojoj je Općinski sud u Bihaću, u slučaju Emdžada Galijaševića i njegove supruge Adelaide Galijašević, načinio povredu ustavnih prava na slobodu i sigurnost te slobodu kretanja, Tulić ističe da, prema Zakonu o krivičnom postupku, nije propisana obaveza da se prilikom određivanja mjera zabrane mora održati ročište.

"Nakon što je istekao pritvor gospodinu Galijaševiću, mi smo se usaglasili da nema potrebe za daljnjim određivanjem mjera pritvora. Tako da smo išli sa prijedlogom za određivanje mjera zabrane. U Zakonu u krivičnom postupku nigdje nije jasno propisana obaveza da kod određivanja mjera zabrane mora biti održano ročište, već samo na prijedlog tužilaštva. U kontekstu nove prakse evropskih sudova, samo u tom dijelu je Ustavni sud BiH potvrdio da se gospodinu Galijaševiću trebalo omogućiti da se izjasni o mjerama zabrane, ali to ne mijenja suštinu i daljnji tok postupka", pojašnjava Tulić.

Podsjećamo, supružnicima Galijašević bilo je zabranjeno vršenje poslovnih aktivnosti, prilazak i boravak u zgradi organa uprave Grada Bihaća te sastanak sa određenim ljudima.

Ustavni sud BiH je 10. oktobra, u vezi izrečenih zabrana, zaključio da postoji kršenje prava iz člana II/3.d) i m) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 3. Evropske konvencije i člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju, jer je Općinski sud, u specifičnim okolnostima predmetnog slučaja, apelantima izrekao mjere zabrane, a da prije toga apelanti nisu izvedeni pred sudiju radi davanja iskaza na okolnosti zbog kojih su predložene te mjere.

"Pri tome nije odlučujuće da li je Zakon o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine takvo postupanje striktno propisivao, budući da prema Ustavu Bosne i Hercegovine odredbe Evropske konvencije imaju prioritet nad svim drugim zakonima i moraju se direktno primjenjivati", naglasili su iz Ustavnog suda BiH.