BiH
20

Emdžad Galijašević i njegova supruga se žale da im Tužilaštvo USK narušava ljudska prava

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odbrana Emdžada i Adelaide Galijašević će, u slučaju podizanja optužnice protiv svojih branjenika, najvjerovatnije tražiti izuzeće Tužilaštva USK i pravosuđa USK zbog stalnog kršenja ljudskih prava navedenih institucija, kazao je danas njihov advokat Ilijas Midžić.

Advokat Emdžada i Adelaide Galijašević Ilijas Midžić sazvao je danas pres konferenciju u Bihaću, na inicijativu bračnog para Galijašević, zbog, kako je kazao "permanentnog kršenja ljudskih prava garantovanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda u slučaju bračnog para Galijašević".

"Mene su moji klijenti zamolili da javnost obavijestim o nekim činjenicama, odnosno da se krše njihova ljudska prava i princip presumpcije nevinosti. Niko u ovoj državi nije kriv sve dok se pravosnažnom sudskom presudom ne utvrdi njegova krivnja", rekao je Midžić.

On je kazao da je neubičajeno da se u fazi istrage oglašavaju branioci, no, kako je pojasnio, želi da zaštiti, kako interes svog klijenta, tako i interes pravde.

"Meni je zasmetalo što se Tužilaštvo USK u toku istrage permanentno obraća javnosti vezano za ovaj predmet. Istraga je tajna i ne bi trebalo da se određene stvari plasiraju, ali meni ovo liči na nekakvu medijsku pripremu za osuđujuću presudu. Optužnica još nije podignuta i još ne znamo šta će se mom branjeniku staviti na teret, a već je obznanjeno da se vodi nekakva finansijska istraga", istakao je Midžić.

Pored toga, on je naveo podatak da je Općinski sud u Bihaću 24. oktobra donio Rješenje kojim se određuje privremena mjera osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, odnosno otuđenja ili opterećenja i stvarnih prava na nekretninu. Radi se o objektima porodice Galijašević: kuća u ulici Harmanska bb Bihać i stan u ulici Krupskoj. Odluka je odmah provedena te uknjižena u zemljišno-knjižne i katastarske knjige. Kako kaže Midžić, i pored traženja, nije dobio na uvid ovaj spis kako bi uložio žalbu.

"Emdžad Galijašević je podigao kredit kod Unicredit banke na 10 godina sa izuzetno visokom mjesečnom ratom i on ima pokriće za svoju imovinu, a interesantno je to da banka nije htjela da odobri kredit, dok on svoju kuću nije stavio pod hipoteku. Dakle, banka je ta koja bi prva trebala uzeti kuću, ako se nije plaćao kredit, pa tek onda država. Također, on ima i jedan stan u ulici Krupskoj koji je davno kupio na kredit i njega je založio. Dakle, na cijeloj svojoj imovini on je, figurativno kazano, podstanar. Ja ne želim svoje klijente predstaviti kao jadnike, ali želim reći da sam jako nezadovoljan načinom na koji postupa ovo Tužilaštvo i postoji realna mogućnost da, ukoliko dođe do optužnice, da branioci zatraže izuzeće i Tužilaštva USK, te vjerovatno pravosuđe ovog kantona, jer i sudije koje će jednog dana presuditi u ovom slučaju čitaju novine, elektronske medije, portale, te crpe nekakva saznanja o samom predmetu, a da materijale još nisu dobili u ruke. Dakle, te sudije su kontaminirane i mogu presuditi sa predubjeđenjem. To je objektivnost i to ne bi bio prvi predmet koji je izuzet iz ovog pravosuđa", pojasnio je branilac bračnog para Galijašević.

Za kraj, on je kazao da njegovi klijenti u zadnje vrijeme doživljavaju određene neugodnosti.

"Inicijalna kapisla da se obratimo javnosti jeste to što moja braniteljica Adelaida Galijašević ima stanovite zdravstvene probleme i trpi jako velike bolove, a s obzirom na to da se liječi u Zagrebu, gotovo svaki drugi dan njih dvoje moraju ići u Hrvatsku kako bi ona primila terapiju. Prije izvjesnog vremena, počeli su doživljavati neugodnosti na našoj državnoj granici. Prilikom izlaska iz BIH, njih dvoje sada svaki put odstrane iz kolone, ostave ih pola sata da čekaju, a prolaznici koji znaju kakav oni automobil imaju, svako malo 'zaviruju' i gledaju u njih. Uglavnom, ljudi se jako neugodno osjećaju. Mislili su da je to slučajnost, međutim u povratku u BiH dešava se isto i oni to smatraju šikaniranjem, jer im niko nije saopćio zbog čega im se to radi. Nad mojim klijentima se, dakle, eklatantno krši Evropska konvencija i njihovo pravo na nesmetano uživanje svoga doma i slobodu kretanja", istakao je Midžić.