Ubijeni bošnjački civili
0

Bihać: Ekshumirana dva tijela na lokalitetu Duliba

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U bihaćkoj mjesnoj zajednici Orašac, započela je ekshumacija tijela na lokalitetu Duliba.

Ekshumacija je započeta u sklopu istrage masovnih ubistava civila bošnjačke nacionalnosti počinjenih u septembru 1992. godine.

Pretraga terena izvršena je po naredbi Kantonalnog suda u Bihaću, a ekshumacija na osnovu naredbe Kantonalnog tužilaštva.

  • Pronašli smo dva tijela i prema našim informacijama, pretpostavljamo da je riječ o supružnicima Rami i Kadi Alivuk, koji su ubijeni u septembru 1992. godine, kazao je kantonalni tužilac u Bihaću Jasmin Mesić.

Prema informacijama Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), dvije osobe koje se sumnjiče da su počinile ovaj zločin nalaze se u Srbiji i Crnoj Gori.

  • Zahvaljujući dobroj međunarodnoj saradnji, nadamo se da bi uskoro moglo doći i do njihovog hapšenja i dovođenja pred lice pravde”, kazao je Mesić, prenosi BIRN-Justice Report.

Ekshumacija na više lokaliteta na području Dulibe bit će nastavljena.

Rukovodilac bihaćkog ureda Instituta za nestale osobe BiH Mujo Begić kazao je da se aktivnosti ekshumacije vrše na još dva lokaliteta.

  • Ranije smo u jednoj masovnoj grobnici, u neposrednoj blizini današnje grobnice, ekshumirali devet tijela. Na području Ljutočke doline traga se za još 30-ak ubijenih, istakao je Begić.

Za zločine počinjene u Ljutočkoj dolini 22. i 23. septembra 1992. godine osumnjičeno je šest osoba koje se nalaze u pritvoru.