BiH
0

FOTO / Bihać: Biciklisti i pješaci krenuli put Srebrenice

FENA
Povodom 16. godišnjice genocida u Srebrenici jutros su sa Gradskog trga u Bihaću za Srebrenicu krenuli istovremeno biciklistički i pješački maratoni.

Klub ekstremnih sportova "Limit" ove godine organizirao je 7. Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica.

"Svake godine broj učesnika u maratonu je veći, tako da ove godine imamo preko 260 biciklista iz cijele BiH i još sedam država", kazao je za Fenu predsjednik Kluba ekstremnih sportova "Limit", Ermin Lipović.
Prema njegovim riječima, namjera je gotovo kroz cijelu BiH prenijeti jedinstvenu poruku "Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi". Za četiri dana biciklisti će preći oko 500 km dugu trasu u tri etape, te u ponedjeljak, 11. jula prisustvovati klanjanju dženaze i ukopu identificiranih žrtava genocida.
U maratonsko istrčavanje uključen je 21 učesnik, od kojih je većina sadašnjih i bivših policijskih službenika, ali i nekoliko prijatelja sportista koji su izrazili želju da se uključe u ovaj maraton.

Ovo je za Fenu u ime organizatora izjavio Jasmin Halilagić dodajući da će blizu 500 km maratonci trčati štafetno u parovima i to neprekidno danu i noću. Policajce-maratonce i bicikliste sa Gradskog trga u Bihaću ispratili su mnogobrojni građani, te rodbina i prijatelji.