Specijalne veze u praksi
60

BiH zbog Dodika sve češće postaje predmet potkusurivanja u vanjskoj politici Srbije

S. H.
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Specijalne veze koje Srbija već duži period gaji s bh. entitetom Republika Srpska sve intenzivnije dolaze do izražaja i kada je riječ o vanjskoj politici Bosne i Hercegovine. Posljednji takav primjer je tema izmještanja Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem.

Specijalne veze koje su osmišljene na relaciji Srbije i RS-a uglavnom su realizirane na polju obrazovanja, kulture i tradicije. Ipak, evidentno je da Srbiji itekako odgovara postepeno uvlačenje BiH u vanjskopolitičke probleme koje ima sama Srbija.

Prvo se u procesu pregovora između Srbije i Kosova počela nametati tema i povezivanje BiH, odnosno bh. entiteta RS s rješenjima za Kosovo. U širem geopolitičkom smislu takva atmosfera odgovara Srbiji jer u BiH stvara stanje nemira i konstantnih političkih tenzija.

Bez obzira na brojne poruke i svjetskih zvaničnika da BiH ne može biti objekat potkusirivanja na relaciji Srbije i Kosova, takva tema se često nameće.

Najnoviji primjer je najava Milorada Dodika da će podnijeti zahtjev Predsjedništvu BiH da sjedište naše ambasade iz Tel Aviva premjesti u Jerusalem. To pitanje definitivno nije bilo nikako na dnevnom redu vanjske politike BiH. Ipak, sada odjednom postaje tema koju će Predsjedništvo morati makar razmotriti nakon Dodikovog zahtjeva.

Zašto je to tako? Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u sporazumu koji je potpisao u Trampovom uredu u vezi s normalizacijom ekonomskih odnosa s Kosovom pristao i na to da Srbija svoju ambasadu preseli u Jerusalem najkasnije do jula 2021. godine. Time će Srbija postati tek četvrta država u svijetu koja će Jerusalem i zvanično piznati kao glavni grad Izraela, zanemarujući status i položaj Palestine.

A da samo Srbija ne bi bila upletena u tu priču pobrinule su se specijalne veze Dodika i Vučića. Tako je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske jutros ekspresno najavio da će predložiti i da BiH preseli svoju ambasadu u Jerusalem. Pravda to Dodik interesom SAD-a.

Iako su mali izgledi da se nešto takvo desi, ovaj primjer samo potvrđuje kako je BiH i sve češće kolateralna šteta vanjske politike Srbije.

Podsjećamo, iako je Tel Aviv administrativni centar zemlje, država Izrael smatra da je Jerusalem glavni grad države, a tu je odluku snažno podržala Amerika odlukom iz 2017. godine da svoju ambasadu premjesti u taj grad.

Problem leži u činjenici da su dijelovi Jerusalema zapravo okupirane palestinske teritorije te da i država Palestina za svoj glavni grad uzima upravo Jerusalem. Čin premještanja ambasada u drevni grad zvanične i nezvanične palestinske vlasti smatraju udarom na državu i ideju suverene Palestine.