{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH zatražila pomoć od Hrvatske u gašenju požara u Konjicu

F
6.5.2012. u 11:55
36
39
BiH zatražila pomoć od Hrvatske u gašenju požara u Konjicu
36
BiH zatražila pomoć od Hrvatske u gašenju požara u Konjicu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Požar koji već pet dana gori na području općine Konjic jučer u popodnevnim satima i u toku noći nastavio je sa širenjem prema naselju Ljuta i kasarni OS BiH "Ljuta", Klipanovcu i širem rejonu brda "Zlatar".
Općina Konjic je noćas donijela Odluku o proglašenju prirodne ili druge nesreće prouzrokovane požarom.

Stanje jutros na terenu uglavnom je nepromijenjeno od sinoć, osim što se požar proširio uz brdo Zlatar prema selu Zagorice i lijevim krakom prema naseljima Gornje Polje i Puhale.

Do sada je opožareno oko 200 hektara uglavnom borove šume.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je tražilo angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH i dva helikoptera su trenutno na terenu i učestvuju u gašenju požara.

Zbog izuzetno teškog stanja i obima požara, procijenjeno je da je potreban dodatni angažman zračnih snaga, te je iz tih razloga Ministarstvo sigurnosti, a u skladu sa Sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa zatražilo pomoć od Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, kroz angažiranje dva kanadera kako bi se požar konačno stavio pod kontrolu. Vlada Republike Hrvatske je prema raspoloživim informacijama u procesu donošenja odluke o odobravanju pomoći Bosni i Hercegovini i u toku su aktivnosti na provođenju sigurnosnih mjera.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine je zatražio od svih nadležnih organa u sistemu sigurnosti provođenje svih sigurnosnih mjera za neometan angažman letjelica na terenu.

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH – Sektora za zaštitu i spašavanje nalaze se na području zahvaćenom požarom i u stalnoj su koordinaciji s predstavnicima lokalnih institucija, Federalne uprave civilne zaštite i Ministarstva odbrane Bosne i Hecegovine, kao i kolegama iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: