{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH započela sa aktivnostima kontrolisanja svog neba

1.10.2014. u 15:24
9
49
BiH započela sa aktivnostima kontrolisanja svog neba
9
BiH započela sa aktivnostima kontrolisanja svog neba
Damir Hadžić
"Preuzimanje kontrole bh. vazdušnog prostora od strane BHANSA-e proces je koji po fazama verifikuje i odobrava EUROCONTROL. Preuzimanje neba počelo je i prije 1. oktobra tekuće godine. Centar u Nedžarićima ulazi u puno radno vrijeme za pet dana. Tehnika i kontrolori letenja radit će 24 sata, sedam dana u sedmici", izjavio je ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić.
Finalna faza tranzicije je započela 15. septembra i trajat će do kraja novembra tekuće godine.

"Sa ponosom mogu reći da smo zapravo i prije 1. oktobra započeli sa aktivnostima kontrolisanja našeg neba. Trenutno je u toku konverzija bh. kontrolora letenja na lokalni sistem i karakteristike zračnog prostora, započelo se sa operacijama sa smanjenim kapacitetom. Iskoristit ću priliku da najavim da u skladu sa planom tranzicije, 6.oktobra 2014. godine, Centar u Nedžarićima ulazi u puno radno vrijeme" kazao je ministar Hadžić.

Na sastanku održanom u Briselu, 16. jula 2014. godine kojem su prisustvovali predstavnici regulatornih agencija i pružaoca usluga Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a u organizaciji direktora EUROCONTROL-a, Franka Brenera, dogovoren je period finalne faze tranzicionog perioda preuzimanja kontrole bh. neba od strane BHANSA-e.

"Za sistem kontrole letenja utrošeno je cca 38 miliona KM. Od toga, cca 34 miliona KM su osigurana kreditnim sredstvima EBRD-a, a pet miliona KM odvojeno je iz budžeta BHDCA odnosno iz sredstava ostvarenih na temelju rutnih naknada. Sva instalirana oprema je uspješno testirana u saradnji sa susjednim pružaocima usluga. Činjenica da je od polovine septembra započela finalna konverzija na lokalni sistem potvrda je naše operativno-tehničke spremnosti. Što se tiče finansijske dobiti, do kraja 2016. godine očekivana dobit je cca. 165 miliona KM. BHANSA, kao neprofitna agencija dužna je sredstva pravdati EUROCONTROL-u i ista namjenski trošiti za opremu i školovanje zaposlenika koji rade na poslovima pružanja usluga u zračnoj plovidbi. Naznačena sredstva se ne mogu trošiti za druge namjene.Korist države se ogleda u plaćanju režija, PDV-a i carina na svu opremu i usluge koju agencija uvozi, te angažovanjem lokalnih firmi za operativne troškove", dodao je ministar Hadžić.

Tehničko osoblje se školovalo kroz ugovor o nabavci i instalaciji opreme, dok se operativno osoblje (kontrolori letenja) u ovom trenutku školuje na lokalnom simulatoru u Mostaru. Njihovim prelaskom u Sarajevo, Centar u Nedžarićima, započet će inicijalne operacije o čemu će javnost i predstavnici medija biti na vrijeme obavješteni.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija kažu da je EUROCONTROL još 13. augusta tekuće godine zvanično objavilo početak tranzicionog perioda naše kontrole nad sopstvenim nebom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: