Državica u Karipskom moru
32

BiH uspostavila diplomatske odnose sa Federacijom Sveti Kristofor i Nevis

A. P.
Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku ambasador Sven Alkalaj je 6. decembra 2019. godine u prostorijama Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku potpisao zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Federacije Sveti Kristofor i Nevis.

U ime Svetog Kristofora i Nevisa zajedničku izjavu je potpisao stalni predstavnik pri UN ambasador Sam Terence Condor.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave sagovornici su razmijenili mišljenja o potencijalima za unaprjeđenje i intenziviranje bilateralne suradnje, kao i o aktualnim temama u okviru UN-a, pri čemu je istaknuta neupitna podrška multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, tj. postizanje 17 ciljeva održivog razvoja, s posebnim akcentom na aktivnosti u cilju sprječavanja klimatskih promjena.

Sveti Kristofor i Nevis je mala otočna država smještena u Karipskom moru, bivša je britanska kolonija i članica je Komonvelta. Ekonomija i gotovo cjelokupan nacionalni dohodak je baziran na turizmu. Ekonomski se naslanja na Sjedinjene Američke Države koje su joj glavni ekonomski partner sa više od 60% udjelom u ekonomskoj razmjeni.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa ukupno 180 država od ukupno 193 članice UN-a. Preostalih 13 država su Butan, Grenada, Papua Nova Gvineja, Tonga, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Mikronezija, Kiribati, Centralnoafrička Republika, Somalija i Južni Sudan.

Federacija Sveti Kristofor i Nevis se nalazi u Srednjoj Americi, u sjevernom dijelu Malih Antila. Država se sastoji od dva brdovita ostrva vulkanskog porijekla. Dijeli ih tri kilometra širok prolaz.