Saznaje Klix.ba
120

BiH uputila protestnu notu Crnoj Gori nakon sastanka Mandića i Dodika u Podgorici

D. Be.
Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo je protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore jer je jučer predsjednik crnogorske skupštine Andrija Mandić primio Milorada Dodika u službenim prostorijama, a da nisu bila istaknuta obilježja Bosne i Hercegovine već entiteta RS, a zatim iznio skandalozne tvrdnje.
Kao što je jučer Klix.ba pisao, Mandić je prvo u svom kabinetu primio predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, a zatim su održali zajedničku press konferenciju.

Ni u kabinetu ni u prostorijama gdje je održana konferencija za medije nije bilo istaknute zastave države Bosne i Hercegovine već samo Crne Gore i RS-a, administrativne jedinice BiH.

I na samoj konferenciji iznesene su sramotne izjave. Tako je, između ostalog, Andrija Mandić kazao da su "RS i FBiH stvorile BiH", dok je Dodik govorio o specijalnim vezama RS-a i Crne Gore te tzv. "srpskom svetu".

Time je prvi čovjek Skupštine Crne Gore iskazao direktno nepoštovanje države BiH i njenih institucija te entitet RS na određen način pokušao izjednačiti sa državom.

Na to su, kako saznajemo, ukazali iz Ministarstva vanjskih poslova BiH te naveli da BiH uvažava i poštuje državna obilježja Crne Gore, kao i ostalih međunarodno priznatih država, te očekuje da predstavnici Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori imaju isti tretman.

Također, ukazano je i na skandaloznu izjavu Mandića da su "RS i FBiH stvorile BiH" te naveli da ovakvi potezi samo mogu narušiti dobrosusjedske odnose.

Također, ovo nije prvi put da predsjednik Skupštine Crne Gore ignoriše zastavu BiH pri sastancima sa funkcionerima koji dolaze iz BiH. Tako je prije nekoliko dana ugostio predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića uz zastave Crne Gore i RS-a.

Podsjetit ćemo i da se grupa Podgoričana okupila kod zgrade skupštine protestujući zbog dolaska Milorada Dodika koji se sastao sa predsjednikom skupštine Andrijom Mandićem.

Demonstranti su nosili transparente sa natpisima: "Da je vječna Bosna i Hercegovina", "Putinovi poklisari nisu dobrodošli", "za cjelovitu i nedjeljivu BiH", "Dodik nije put u Evropu", "Nećemo Republiku Srpsku u Crnoj Gori", "Srebrenica je genocid", "Štrpci 27.02.1993", "Dalje ruke od promjene granica" i slično.