Zastrašujući podaci
20

BiH u vrhu ljestvice evropskih zemalja s najvećim zagađenjem zraka

Piše: E. M.
Detalj s javne tribine (Foto: Klix.ba)
Detalj s javne tribine (Foto: Klix.ba)
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona i Eko forum Zenica su u saradnji s Američkom ambasadom u Sarajevu u četvrtak navečer u Zenici organizovali javnu tribinu "Utjecaji zagađenja zraka na javno zdravlje" gdje su izneseni podaci koji govore da je Bosna i Hercegovina na vrhu ljestvice zemalja s najvećim zagađenjem zraka u Evropi.

Predavačica na javnoj tribini bila je Beth M. Hassett-Sipple, naučna saradnica Agencije za zaštitu okoliša SAD-a, trenutno angažovana u Ambasadi SAD-a u Sarajevu, koja je istakla da 25 godina razvijaju standarde za kvalitet zraka na osnovu podataka i naučnih metoda iz cijelog svijeta.

"Moj zadatak tokom boravka u BiH je da se poveća svijest građana i državnih institucija, da se više koriste postojeća tehnološka rješenja na utvrđivanju, ali i sprečavanju zagađenja u vašoj prelijepoj državi. Nažalost, podaci u mojoj prezentaciji, iz ove i prošle godine, pokazuju da je zagađenje u BiH među najgorim u Evropi i sigurna sam da ima dosta prostora da se ti podaci i metode implementiraju u vašoj zemlji", rekla je Hassett-Sipple.

Bolesti prouzrokovane zagađenjem odgovorne su za devet miliona preuranjenih smrtnih slučajeva, odnosno 16 posto svih smrtnih slučajeva širom svijeta uzrokovano je zagađenjem.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prema ovim podacima, to je tri puta više nego što je smrtna stopa uzrokovana AIDS-om, tuberkulozom i malarijom zajedno te 15 puta više smrtnih slučajeva nego u svim ratovima i drugim oblicima nasilja.

Procjenjuje se da ovim preuranjenim smrtnim slučajevima najviše doprinosi zagađenje zraka (6,5 miliona) i to samo od čestica fine prašine i prizemnog ozona. Boris Hrabač iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je naglasio da je neophodna saradnja nevladinog i vladinog sektora, udruženja i ekonomije da bi se riješio ovaj veliki problem. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zbog zagađenja zraka 2012. godine u Bosni i Hercegovini bio je 231 smrtni slučaj na 100.000 umrlih, dok je u SAD-u 12,1 i u Švedskoj 0,4.

"Niko ne može ovo riješiti sam. Evropski pristup nam kaže da se radi intersektorski, s više institucija istovremeno i udruženo. S kolegama iz američke ambasade smo dogovorili da INZ pokuša procijeniti utjecaj zagađenja na zdravlje, kao korelaciju tih koncentracija s tri mjerne stanice i korištenjem epidemioloških metoda iz gradskog i ruralnog područja te doći do naučno utemeljenih zaključaka", izjavio je Hrabač.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

S obzirom na specifičnost područja centralne Bosne, zima često donese i ekološki problem. Zenička i sarajevska kotlina često su zbog okolnih brda "zarobljene" u smogu i velikim količinama prašine i ugljenmonoksida, dok je na višim planinskim područjima svjež i čist zrak. Problem treba rješavati sistemski, promjenom svijesti kod ljudi, a zatim i konkretnim aktivnostima na industrijskim pogonima.

Uz prašinu koja se nalazi u zraku tokom zimskom perioda, u većim količinama, vežu se ozbiljne zdravstvene posljedice kao što su: srčani udari i infarktni, teške astme, hronični bronhitisi i drugi respiratorni efekti te preuranjene smrti.

S obzirom na to da je Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) klasifikovala emisije iz koksara u A grupu poznatih kancerogena, Zenica bi svoj problem djelimično mogla riješiti ugradnjom filtera na pogone koksare, aglomeracije, visoke peći i čeličane koje se nalaze u sklopu željezare.

Tokom predavanja prisutni u sali metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zenici su upoznati o međunarodnim iskustvima i posljedicama zagađenja zraka po zdravlje te američkim iskustvima u poduzimanju mjera za smanjenje zagađenja.