{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH u borbi protiv IDIL-a: U toku pripreme za slanje 15,5 miliona komada municije Iraku

9.3.2015. u 11:25
374
227
BiH u borbi protiv IDIL-a: U toku pripreme za slanje 15,5 miliona komada municije Iraku
374
BiH u borbi protiv IDIL-a: U toku pripreme za slanje 15,5 miliona komada municije Iraku
Ilustracija
BiH se na inicijativu Ambasade SAD-a pridružila koaliciji za borbu protiv IDIL-a pa će tako u skorije vrijeme Vladi Iraka donirati 500 tona municije, odnosno 15,5 miliona komada municije. Ovih dana u toku su tehničke pripreme kako bi se pomenuta donacija realizirala.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako je za Klix.ba pojasnio Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, od naše zemlje se tražilo da se uključi u borbu IDIL-a i to tako što će Iraku donirati svoj višak naoružanja.

"Od nas je zatraženo da doniramo Iraku municiju 7,9 mm - 15 miliona komada i 11, 2 mm blizu 400.000 komada. U zakonitoj proceduri smo provjerili da li raspolažemo viškom i pošto smo utvrdili da ga imamo prijedlog smo proslijedili Predsjedništvu BiH, koje ga je i odobrilo. Trenutno su u toku tehničke pripreme za realizaciju ove donacije", kazao je Osmić za Klix.ba.

Inače, BiH raspolaže sa 16.000 tona viška municije, a toga bismo se, sudeći prema Osmićevim riječima, trebali u potpunosti riješiti do 2020. godine.

Kako je ministar pojasnio, donirano naoružanje proizvedeno je u bivšoj Jugoslaviji, a Oružanim snagama BiH pripalo je nakon spajanja entitetskih ministarstava odbrane u Ministarstvo odbrane BiH.

No, Predsjedništvo BiH je donijelo i odluku da se BiH treba riješiti viška naoružanja, pa su predviđeni donacija, uništavanje naoružanja i njegova prodaja.

"Za sada radimo donaciju, kao i uništavanje viška. Naime, naše ekipe pregledaju skladišta u kojima se nalazi municija koja je stara i do 30 godina. Vremenom ona postaje nestabilna, kako za ljude, tako i za drugu municiju, pa tu municiju odstranjujemo i u zakonitoj proceduri vršimo uništavanje", kazao je Osmić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: