{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH u borbi protiv IDIL-a: U toku pripreme za slanje 15,5 miliona komada municije Iraku

9.3.2015. u 11:25
374
227
BiH u borbi protiv IDIL-a: U toku pripreme za slanje 15,5 miliona komada municije Iraku
374
BiH u borbi protiv IDIL-a: U toku pripreme za slanje 15,5 miliona komada municije Iraku
Ilustracija
BiH se na inicijativu Ambasade SAD-a pridružila koaliciji za borbu protiv IDIL-a pa će tako u skorije vrijeme Vladi Iraka donirati 500 tona municije, odnosno 15,5 miliona komada municije. Ovih dana u toku su tehničke pripreme kako bi se pomenuta donacija realizirala.
Kako je za Klix.ba pojasnio Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, od naše zemlje se tražilo da se uključi u borbu IDIL-a i to tako što će Iraku donirati svoj višak naoružanja.

"Od nas je zatraženo da doniramo Iraku municiju 7,9 mm - 15 miliona komada i 11, 2 mm blizu 400.000 komada. U zakonitoj proceduri smo provjerili da li raspolažemo viškom i pošto smo utvrdili da ga imamo prijedlog smo proslijedili Predsjedništvu BiH, koje ga je i odobrilo. Trenutno su u toku tehničke pripreme za realizaciju ove donacije", kazao je Osmić za Klix.ba.

Inače, BiH raspolaže sa 16.000 tona viška municije, a toga bismo se, sudeći prema Osmićevim riječima, trebali u potpunosti riješiti do 2020. godine.

Kako je ministar pojasnio, donirano naoružanje proizvedeno je u bivšoj Jugoslaviji, a Oružanim snagama BiH pripalo je nakon spajanja entitetskih ministarstava odbrane u Ministarstvo odbrane BiH.

No, Predsjedništvo BiH je donijelo i odluku da se BiH treba riješiti viška naoružanja, pa su predviđeni donacija, uništavanje naoružanja i njegova prodaja.

"Za sada radimo donaciju, kao i uništavanje viška. Naime, naše ekipe pregledaju skladišta u kojima se nalazi municija koja je stara i do 30 godina. Vremenom ona postaje nestabilna, kako za ljude, tako i za drugu municiju, pa tu municiju odstranjujemo i u zakonitoj proceduri vršimo uništavanje", kazao je Osmić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: