Doris Pack
0

"BiH treba jako i nezavisno pravosuđe"

FENA
Doris Pack, članica Evropskog parlamenta i predsjedateljica Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, razgovarala je danas s predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Miloradom Novkovićem i predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso o radu pravosudnih institucija u BiH i daljnjoj reformi sektora pravosuđa.

Pack je podsjetila da je u Evropskom parlamentu prošle sedmice usvojena rezolucija o pitanjima pravosuđa.

"Bosna i Hercegovina treba da osnuje vrhovni sud kako bi se pronašla rješenja za probleme koji se pojavljuju u pitanjima državne i entitetske nadležnosti. Potrebno je jako, nezavisno i transparentno pravosuđe, koje će biti multietnično", kazala je predsjedateljica Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope.

Govorila je o važnosti pravosuđa te potrebi njegovog funkcioniranja, jer to od Bosne i Hercegovine zahtijeva Evropska unija. Teško je, kako je rekla, ući u EU bez riješenih ključnih pitanja.

"Nezavisno pravosuđe je veoma važno zbog konstantne borbe protiv korupcije. Ono je ključni faktor demokratičnog djelovanja. Neki političari u BiH imaju stav da ako se vodi istraga ili sudski postupak protiv njih da se taj proces vodi protiv njihovog entiteta, što nije slučaj", dodala je.

Pack je istaknula važnost saradnje nižih sudova s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH.

"Razgovarali smo o strategijama reformi pravosuđa u BiH te o strategiji suđenja za ratne zločine. VSTV je postigao mnogo u nezavisnosti i objektivnosti, osposobio je prostore za rad, međutim još uvijek pravosuđe nije efektivno i ažurno u rješavanju slučajeva", kazao je predsjednik VSTV-a BiH Milorad Novković, naglasivši da ova institucija treba učestvovati u ustavnim promjenama.

Bilo je govora i o sporoj proceduri odabira novih sudaca te o procesima izbora za nove visoke pozicije u BiH uopće. Naglašeno je da međunarodnim sucima istječe mandat krajem godine te da njih trebaju zamijeniti domaći ili međunarodni suci, ali da je to potrebno na vrijeme odrediti.

"Upoznali smo članicu Evropskog parlamenta o opstrukcijama na koje nailazi Sud BiH i važnosti da se pravosudnim isntitucijama osigura nezavisnost", kazala je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.