Sadik Ahmetović
0

"BiH treba da se suoči sa problemom vehabizma"

SRNA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je da u BiH postoji problem vehabizma i da država treba sa njim da se suoči.

On je dodao da poruka iz slučaja "Gornja Maoča" treba da bude to da BiH poštuje vjerske slobode, ali da zauzvrat očekuje da se poštuju njeni zakoni.

"Ne može se dozvoliti da djeca ne idu u školu ili da je pohađuju po nekom drugom nastavnom programu. Obrazovni i socijalni sistem mora biti inkorporisan u sistem Federacije BiH ili kantona i država treba raditi na uspostavljanju takvog sistema", rekao je Ahmetović za "OBN" Televiziju.

On je ocijenio da ne postoje razlozi za osvetu ili odmazdu pripadnika vehabija u BiH, jer su policijske agencije prilikom izvođenja akcije "Svjetlost" u Gornjoj Maoči učinile sve po zakonu.

Govoreći o ispunjenju uslova za liberalizaciju viznog režima, Amhetović je rekao da su svi uslovi iz Mape puta ispunjeni, osim imenovanja čelnih ljudi tri policijske agencije u BiH, što nije bilo slučaj prije šest mjeseci kada BiH nije dobila viznu liberalizaciju zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom.

"Očekujem da se i posao imenovanja okonča do 15. marta, a prilikom imenovanja sigurno je da će se voditi računa i o nacionalnom balansu. Da li ćemo dobiti liberalizaciju viznog režima sada je najviše pitanje političke odluke Brisela", ocijenio je Ahmetović.

On je napomenuo da sada predstoje neophodne aktivnosti lobiranja za viznu liberalizaciju u Evropskom parlamentu i zemljama članicama EU.

Ahmetović smatra da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije relaksiralo odnose u regionu i da ova inicijativa predsjednika Srbije Borisa Tadića govori o njegovoj jako odgovornoj politici prema zemlji koju vodi.

"To je pristup koji smo dugo čekali od Srbije i, ukoliko se usvoji rezolucija, to će sigurno imati pozitivan signal i relaksirati odnose u regionu", istakao je Ahmetović.