Susret Alkalaj - Tatham
0

BiH traži hitne reakcije Velike Britanije zbog Ejupa Ganića

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj pozvao je ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Michaela Tathama danas na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva.

Ministar Alkalaj je iznio primjedbe zbog neadekvatnog tretmana dr. Ganića od strane vlasti Velike Britanije, izrazivši pri tome svoje nezadovoljstvo zbog činjenice da je dr. Ganiću tri dana bilo uskraćeno da ostvari kontakt sa predstavnicima Ambasade BiH u Londonu i advokatima, odnosno pravnim timom koji ga zastupa, što je u suprotnosti sa odredbama Bečke konvencije o konzularnim odnosima.

Istakao je da ga je Ambasada BiH u Londonu izvijestila da je dr. Ganić prilikom današnjeg susreta sa predstavnicima Ambasade iznio primjedbu na svoj tretman i izvijestio da je on od prvog dana privođenja tražio kontakt sa Ambasadom BiH i advokatima, a što mu je omogućeno tek danas.

Ministar Alkalaj je tražio da se hitno poboljšaju uvjeti boravka i komunikacije dr. Ganića sa predstavnicima Ambasade Bosne i Hercegovine i njegovim advokatima u skladu s relevantnim odredbama Bečke konvencije o konzularnim odnosima.

Pored toga, zatražio je što hitnije odgovore na dvije note koje su upućene nadležnim organima Velike Britanije u vezi sa zaštitom prava i interesa građanina Bosne i Hercegovine, a u skladu s duhom i slovom Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i Bečke konvencije o konzularnim odnosima.

Ambasador Tatham je rekao da se radi o veoma osjetljivom pitanju i da Velika Britanija svoje međunarodno preuzete obaveze uzima veoma ozbiljno. Obećao je da će iznesene primjedbe prenijeti hitno Vladi Ujedinjenog Kraljevstva kako bi ih uzeli u razmatranje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.