BiH
0

BiH, Švicarska i Njemačka poboljšavaju sistem vodosnabdjevanja i otpadnih voda

Klix.ba
Zajednički program Bosne i Hercegovine, Švicarske i Njemačke za poboljšanje Vlade Švicarske i Njemačke zajedno sa vlastima u Bosni i Hercegovini i u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW) ulažu zajedničke napore u obnovu i nadogradnju sistema opskrbe vodom i odvoda otpadnih voda u zemlji.

Sprovođenjem Programa vodosnabdjevanja i otpadnih voda u Bosni i Hercegovini poboljšat će se uvjeti života preko 200.000 ljudi na području općina Zenica i Tuzla.

Heinrich Maurer, ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini, Stephan Leudesdorff, predstavnik Njemačke razvojne banke KfW, i Nikola Špirić, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, potpisali su sporazum o sprovođenju Programa vodosnabdjevanja i otpadnih voda u Bosni i Hercegovini. Program vrijedan 22.5 milion eura fokusirat će se na revitalizaciju i nadogradnju sistema vodosnabdjevanja i otpadnih voda u općinama Zenica i Tuzla i bit će finansiran donacijama vlada Švicarske i Njemačke i kreditom njemačke vlade putem razvojne banke KfW.

Vlada Švicarske će preko Saveznog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) u toku naredne tri godine donirati 10 miliona eura za uspostavljanje pouzdanog i efikasnog sistema opskrbe vodom, dok će Vlada Njemačke za tehničku podršku programu izdvojiti donaciju u vrijednosti od 1.5 miliona eura. Pored donacija, Vlada Njemačke je obezbijedila i kredit u iznosu od 11 miliona eura koji će biti implementiran putem Njemačke razvojne banke KfW.

Program će se implementirati u periodu 2015-2017. godine na osnovu studije izvodljivosti koju je izradio konzorcij stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i Njemačke.

Pored ostalih mjera, njegovim sprovođenjem omogućit će se uključenost 17,000 novih korisnika u sistem vodosnabdijevanja u općinama Zenica i Tuzla. Dodatnih 9,000 stanovnika općine Zenica bit će priključeno na sistem odvoda otpadnih voda u ovoj općini. Poboljšanje sistema vodoopskrbe i kvalitete voda u potpunosti će biti u skladu sa Zakonom o kvaliteti voda za piće Federacije Bosne i Hercegovine.