BiH
0

BiH sve zanimljivija destinacija na turističkoj karti Evrope

Sarajevo-x.com
Sudeći prema najnovijim statističkim podacima, za sedam mjeseci ove godine, naša Zemlja postaje sve zanimljivija destinacija na turističkoj karti Evrope. Bosnu i Hercegovinu, od januara do jula ove godine, posjetilo je nešto više od 333.000 turista: 162 hiljade domaćih i 170 hiljada stranih gostiju.

To je gotovo 20% više posjeta nego u istom periodu prošle godine, što je zavidan rast. Najviše je procentualno porastao broj turista iz Poljske – čak 59%, zatim iz Austrije i Hrvatske – blizu 40%, te iz Njemačke i Turske, odakle je bilo tridesetak posto više gostiju nego u prvih sedam mjeseci prošle godine i Slovenije – gdje je zabilježen porast od 20%.

Porastao je i ukupan broj turističkih noćenja, u prosjeku za 12,3%. Ostvareno je 750.000 noćenja, što s obzirom na ukupan broj posjeta znači da su se turisti zadržavali prosječno oko dvije noći.

Podaci o turističkim kretanjima koji su izneseni za Bosnu i Hercegovinu, slični su kad se posmatraju podaci po entitetima i Distriktu Brčko. U Federaciji BiH, od 199 hiljada gostiju u prvih sedam mjeseci ove godine, što je povećanje za 19%, najviše je turista bilo iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke. U Republici Srpskoj bilo je ukupno oko 127 hiljada gostiju, što je povećanje za 20% u odnosu na isti period prošle godine.

Prosječno zadržavanje turista u Federaciji je sa 2,1 noćenjem po gostu približno prosjeku u BiH, a u Republici Srpskoj je prosjek 2,5 noćenja i za 0,3 je veći od prosjeka države. Zanimljivo je da je prosječno zadržavanje turista u Federaciji nešto opalo u odnosu na prošlogodišnji period, za 0,2 noćenja po gostu, dok se u Republici Srpskoj zadržalo na istom nivou. U Distriktu Brčko, za sedam mjeseci je ukupno ostvareno nešto više od 12.000 noćenja, pa je prosječni boravak 1,6 noćenja po gostu.

Ovi podaci govore da, generalno, postoji i da raste zanimanje za Bosnu i Hercegovinu u većini zemalja na koje naša država može računati kao na potencijalne goste.