{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH sve zanimljivija destinacija na turističkoj karti Evrope

S
19.9.2007. u 15:20
0
0
BiH sve zanimljivija destinacija na turističkoj karti Evrope
0
BiH sve zanimljivija destinacija na turističkoj karti Evrope
Sudeći prema najnovijim statističkim podacima, za sedam mjeseci ove godine, naša Zemlja postaje sve zanimljivija destinacija na turističkoj karti Evrope. Bosnu i Hercegovinu, od januara do jula ove godine, posjetilo je nešto više od 333.000 turista: 162 hiljade domaćih i 170 hiljada stranih gostiju.
To je gotovo 20% više posjeta nego u istom periodu prošle godine, što je zavidan rast. Najviše je procentualno porastao broj turista iz Poljske – čak 59%, zatim iz Austrije i Hrvatske – blizu 40%, te iz Njemačke i Turske, odakle je bilo tridesetak posto više gostiju nego u prvih sedam mjeseci prošle godine i Slovenije – gdje je zabilježen porast od 20%.

Porastao je i ukupan broj turističkih noćenja, u prosjeku za 12,3%. Ostvareno je 750.000 noćenja, što s obzirom na ukupan broj posjeta znači da su se turisti zadržavali prosječno oko dvije noći.

Podaci o turističkim kretanjima koji su izneseni za Bosnu i Hercegovinu, slični su kad se posmatraju podaci po entitetima i Distriktu Brčko. U Federaciji BiH, od 199 hiljada gostiju u prvih sedam mjeseci ove godine, što je povećanje za 19%, najviše je turista bilo iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke. U Republici Srpskoj bilo je ukupno oko 127 hiljada gostiju, što je povećanje za 20% u odnosu na isti period prošle godine.

Prosječno zadržavanje turista u Federaciji je sa 2,1 noćenjem po gostu približno prosjeku u BiH, a u Republici Srpskoj je prosjek 2,5 noćenja i za 0,3 je veći od prosjeka države. Zanimljivo je da je prosječno zadržavanje turista u Federaciji nešto opalo u odnosu na prošlogodišnji period, za 0,2 noćenja po gostu, dok se u Republici Srpskoj zadržalo na istom nivou. U Distriktu Brčko, za sedam mjeseci je ukupno ostvareno nešto više od 12.000 noćenja, pa je prosječni boravak 1,6 noćenja po gostu.

Ovi podaci govore da, generalno, postoji i da raste zanimanje za Bosnu i Hercegovinu u većini zemalja na koje naša država može računati kao na potencijalne goste.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: