Još jedan negativni trend
323

BiH suočena sa deficitom: Manjak učitelja i nastavnika je ozbiljna prijetnja obrazovnom sistemu

S. Š.
Nastavnog kadra u FBiH najviše nedostaje u vrtićima i osnovnim školama (Foto: Shutterstock)
Nastavnog kadra u FBiH najviše nedostaje u vrtićima i osnovnim školama (Foto: Shutterstock)
Manjak nastavnog kadra u obrazovnim ustanovama sve više brine evropske države - Francusku, Njemačku, Portugal, Italiju i druge. Ovaj negativni trend, nažalost, nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu.

Odveć je poznata činjenica da se naša država bori sa problemom odliva mozgova. Prva asocijacija kada spomenemo odlazak stanovništva u inostranstvu, konkretno u oblasti posla, jeste medicinsko osoblje i građevinski radnici.

Ipak, trebalo bi se ukazati na još jedan negativan primjer u kojem će BiH nažalost prednjačiti. Riječ je o nedostatku učitelja i općenito nastavnog osoblja u obrazovnim institucijama u BiH.

Deficit nastavnog kadra je iz dana u dan sve veći, a težina posla i niske plate u posljednjih nekoliko godina su dovele do situacije da se veoma mali broj mladih ljudi odlučuje studirati nastavničke fakultete.

A bilježi se i porast broja nastavnika koji odlaze iz države.

Obrazovni sistem u FBiH pred kolapsom zbog nedostatka nastavnog osoblja

Iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja u FBiH (SSOOIO FBiH), kažu da nastavnog kadra najviše fali u institucijama osnovnog odgoja, a najmanje na fakultetima.

"Nedostatak nastavnog kadra se najviše osjeti u vrtićima i osnovnim školama, a najmanje na fakultetima. Vrlo bitno je naglasiti da je osnovni odgoj i obrazovanje ustavna kategorija i zakonska obaveza, a da je najvažniji i najzahtjevniji segment obrazovanja predškolski odgoj i obrazovanje", kažu iz SSOOIO FBiH i dodaju da je najveći razlog ovakvom stanju visina plata.

"Shodno tome bi visina osnovne plate nastavnika/odgajatelja trebala da bude najveća u vrtićima, a najmanja na fakultetima. Pored visine plate, bitni su uslovi rada, a posebno zaštita na radu/zaštita digniteta prosvjetnog radnika. To su mjere koje vlast treba pod hitno poduzeti ako misli obrazovni sistem sačuvati od kolapsa", zaključuju iz ove institucije.

Ukazuju na katastrofalnu situaciju u kojoj se obrazovni sistem, a samim tim i nastavno osoblje nalaze - prvenstveno jer fali kadra u gotovo svim oblastima, od društvenih do prirodnih nauka.

"Najveći deficit nastavnika je u predmetnoj nastavi, a posebno je naglašena potreba za nastavnicima informatike, njemačkog jezika, tehničke kulture, fizike, biologije, historije, muzičke kulture, engleskog jezika, latinskog jezika, matematike, maternjeg jezika", poručuju iz Sindikata i dodaju da se obrazovni sistem nalazi pred potpunim slomom ili općim štrajkom.