{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH što prije treba dobiti bezvizni režim"

F
31.5.2010. u 15:56
0
3
"BiH što prije treba dobiti bezvizni režim"
0
"BiH što prije treba dobiti bezvizni režim"
Filip Vujanović i Nebojša Radmanović
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se danas u Banjoj Luci s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, u okviru njegove radne posjete BiH i Republici Srpskoj.
Kako je saopćeno iz Radmanovićevog kabineta, dva državnika su pozdravila jučerašnji dolazak predsjednika Republike Hrvatske u Banju Luku, ocijenivši to veoma pozitivnim korakom u normalizaciji i stabilizaciji odnosa u regionu.

Posjeta predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića doprinos je jačanju i afirmaciji regiona zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Radmanović je poželio dobrodošlicu predsjedniku Vujanoviću i njegovoj delegaciji u Banjoj Luci te izrazio očekivanje da je ova posjeta još jedan podsticaj bilateralnim odnosima BiH i Crne Gore, kao i doprinos regionalnoj saradnji zemalja.

Ponovio je raniji stav o dobrim bilateralnim odnosima BiH i Crne Gore, koji su vremenom dobili oblik regionalne saradnje.

Radmanović je naglasio da su članstvo u EU i NATO-u dvije zajedničke vanjskopolitičke teme BiH i Crne Gore, na kojima možemo ostvarivati međusobnu podršku i razmjenjivati iskustva.

Prepreku snažnijim iskoracima BiH u ovim oblastima član Predsjedništva BiH Radmanović vidi u unutrašnjim odnosima, nedostatku volje da se dogovara, što onda dovodi do raznih usporavanja i zastoja.

U ovom trenutku BiH s Crnom Gorom nema nikakvih otvorenih pitanja i neriješenih problema, osim što realizacija već dogovorenih i započetih sporazuma ne ide potrebnom brzinom.

Predsjednik Vujanović je ocijenio da je njegova današnja posjeta potvrda kontinuiteta dobrih odnosa sa Sarajevom i Banjom Lukom.

Izrazio je očekivanje da će Crna Gora do kraja godine dobiti kandidatski status za članstvo u EU i da će od septembra startati realizacija Akcionog plana za članstvo pri NATO-u.

Predsjednik Vujanović smatra da bi bilo dobro da i BiH što prije dobije bezvizni režim jer bi to ujednačilo regionalne pozicije zemalja koje već uživaju benefite bezviznog režima.

Također je pohvalio ekonomsku saradnju dviju zemalja, prije svega u oblastima energetike, saobraćaja i turizma. Građani BiH su na trećem mjestu turista koji ljetuju i posjećuju Crnu Goru, što je dobra prilika za nova upoznavanja i učvršćivanje međusobnih veza i odnosa.

Dvojica sagovornika su zaključila da treba ubrzati već postojeće aktivnosti oko realizacije već zaključenih sporazuma između dvije zemlje, saopćeno je iz Radmanovićevog kabineta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: