{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH što prije treba dobiti bezvizni režim"

F
31.5.2010. u 15:56
0
3
"BiH što prije treba dobiti bezvizni režim"
0
"BiH što prije treba dobiti bezvizni režim"
Filip Vujanović i Nebojša Radmanović
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se danas u Banjoj Luci s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, u okviru njegove radne posjete BiH i Republici Srpskoj.
Kako je saopćeno iz Radmanovićevog kabineta, dva državnika su pozdravila jučerašnji dolazak predsjednika Republike Hrvatske u Banju Luku, ocijenivši to veoma pozitivnim korakom u normalizaciji i stabilizaciji odnosa u regionu.

Posjeta predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića doprinos je jačanju i afirmaciji regiona zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Radmanović je poželio dobrodošlicu predsjedniku Vujanoviću i njegovoj delegaciji u Banjoj Luci te izrazio očekivanje da je ova posjeta još jedan podsticaj bilateralnim odnosima BiH i Crne Gore, kao i doprinos regionalnoj saradnji zemalja.

Ponovio je raniji stav o dobrim bilateralnim odnosima BiH i Crne Gore, koji su vremenom dobili oblik regionalne saradnje.

Radmanović je naglasio da su članstvo u EU i NATO-u dvije zajedničke vanjskopolitičke teme BiH i Crne Gore, na kojima možemo ostvarivati međusobnu podršku i razmjenjivati iskustva.

Prepreku snažnijim iskoracima BiH u ovim oblastima član Predsjedništva BiH Radmanović vidi u unutrašnjim odnosima, nedostatku volje da se dogovara, što onda dovodi do raznih usporavanja i zastoja.

U ovom trenutku BiH s Crnom Gorom nema nikakvih otvorenih pitanja i neriješenih problema, osim što realizacija već dogovorenih i započetih sporazuma ne ide potrebnom brzinom.

Predsjednik Vujanović je ocijenio da je njegova današnja posjeta potvrda kontinuiteta dobrih odnosa sa Sarajevom i Banjom Lukom.

Izrazio je očekivanje da će Crna Gora do kraja godine dobiti kandidatski status za članstvo u EU i da će od septembra startati realizacija Akcionog plana za članstvo pri NATO-u.

Predsjednik Vujanović smatra da bi bilo dobro da i BiH što prije dobije bezvizni režim jer bi to ujednačilo regionalne pozicije zemalja koje već uživaju benefite bezviznog režima.

Također je pohvalio ekonomsku saradnju dviju zemalja, prije svega u oblastima energetike, saobraćaja i turizma. Građani BiH su na trećem mjestu turista koji ljetuju i posjećuju Crnu Goru, što je dobra prilika za nova upoznavanja i učvršćivanje međusobnih veza i odnosa.

Dvojica sagovornika su zaključila da treba ubrzati već postojeće aktivnosti oko realizacije već zaključenih sporazuma između dvije zemlje, saopćeno je iz Radmanovićevog kabineta.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: