Povećanje prihoda
19

BiH spremna krajem decembra 2019. početi pružati usluge u cjelokupnom zračnom prostoru

Piše: Er. M.
Prema svim procjenama, 5. decembra 2019. godine BiH će potpuno preuzeti kontrolu u zračnom prostoru naše zemlje. Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) poručuje kako će BHANSA biti potpuno kapacitetno spremna početi pružati usluge u cjelokupnom zračnom prostoru BiH krajem 2019. godine.

"Imajući u vidu sve aktivnosti koje su poduzete i koje se trenutno poduzimaju, danas možemo govoriti o 5. decembru iduće godine kao preciznom roku za potpuno preuzimanje kontrole nad zračnim prostoru BiH", kazali su nam iz BHANSA-e.

Kako kažu, BHANSA će učiniti sve što je potrebno kako bi se poštovali zadani rokovi i kako bi počeli pružati usluge u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine tog datuma.

Na pitanje da li smo kapacitetno sposobni za taj posao, iz BHANSA-e rekli su nam da agencija konstantno radi na stvaranju tehničkih i kadrovskih preduvjeta za ovaj zahtjevan posao.

"Tu posebno važnom smatramo obuku kandidata za kontrolore zračnog prometa koja je započela prošle godine. Ta obuka se odvija po planu i svi naši kandidati do sada uspješno prolaze obuku po utvrđenoj dinamici", kazali su iz BHANSA-e.

Dodaju, osim toga, da se intenzivno radi i na nadogradnji potrebnih tehničkih kapaciteta odnosno nadogradnji postojećeg ATM Sistema i nabavci Sistema za govorne komunikacije (VCS – VoiceCommunication System), nabavci sistema za snimanje i reprodukciju glasa (VRRS – VoiceRecording and Reply System) i VHF i UHF radio komunikacijske opreme (VHF – UHF - VeryHighFrequency i UltraHighFrequency).

"Imajući u vidu sve ovo, možemo reći da će BHANSA biti potpuno kapacitetno spremna početi pružati usluge u cjelokupnom zračnom prostoru BiH 5. 12. 2019. godine", ističu iz BHANSA-e.

Agenciju smo pitali i kolike će, prema procjenama, biti materijalne prednosti preuzimanja kontrole, a iz BHANSA-e su nam rekli da kroz sigurno i učinkovito pružanje usluga u zračnoj plovidbi BHANSA iz godine u godinu kontinuirano ostvaruje povećanje kapaciteta u svom zračnom prostoru.

"BHANSA kao finansijski samostalna i neprofitna institucija posluje na principu sistema pune nadoknade troškova (eng.: FullCostRecoveryMethod). Ovaj princip podrazumijeva kompenzaciju troškova nastalih prilikom rada pružatelja usluga u zračnoj plovidbi. S tim u vezi, BHANSA ostvaruje povrat svih svojih troškova na temelju naplate en-route naknada, odnosno pruženih usluga u zračnoj plovidbi", dodaju iz BHANSA-e.

Zaključuju da je za očekivati da će BHANSA, uvođenjem SECSI FRA inicijative i planiranim povećanjem prometa, kao i zbog dodatnog osoblja, školovanja nove generacije kontrolora letenja i modernizacije opreme potrebne za početak pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru BiH, planiranog za 5. decembar 2019. godine, računati na 20 posto veće troškove, a samim tim i na istovjetno povećanje prihoda nakon početka pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine krajem 2019. godine.