Izvještaj State Departmenta
69

BiH sposobnija za borbu protiv terorizma

Klix.ba
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U godišnjem izvještaju o terorizmu State Department je ocijenio da je Bosna i Hercegovina povećala svoju sposobnost za borbu protiv terorizma te da je bila kooperativan partner Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorizma.

State Department izdvaja dva teroristička incidenta u Bosni i Hercegovini prošle godine: aktiviranje bombe ispod automobila HDZ-ovog zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i napad Mevlida Jašarevića na Američku ambasadu u Sarajevu.

U izvještaju se navodi da su institucije za provedbu zakona i sigurnosna tijela sproveli istragu o čijim rezultatima su obavijestili američke i evropske kolege.

Nakon napada na Ambasadu SAD-a, ministar sigurnosti formirao je radnu grupu koja je trebala poboljšati saradnju policijskih i sigurnosnih agencija radi bolje koordinacije u borbi protiv terorizma. U izvještaju se navodi da je preklapanje njihovih nadležnosti izazov u saradnji policijskih i sigurnosnih agencija.

State Department navodi da je Granična policija radila na instaliranju nove kompjuterske baze podataka o migrantima, kako bi poboljšala praćenje ljudi koji ulaze u BiH. Novi sistem povezat će svih 50 graničnih prijelaza i četiri aerodroma u zemlji sa mrežom Granične policije.

Služba za poslove sa strancima nastavila je širiti svoje kapacitete kako bi omogućila dugoročni pritvor osoboma koje predstavljaju terorističku ili prijetnju nacionalnoj sigurnosti BiH. Osim toga, izvršila je opsežne intervjue sa strancima u Imigracionom centru, a dobijene informacije su pomogle agencijama za provođenje zakona, Graničnoj policiji, Ministarstvu sigurnosti i SIPA-i.

Navedeno je da je BiH donijela prvu presudu u slučaju povezanom sa terorizmom. Riječ je o predmetu Rijada Rustempašića i saučesnika koji su procesuirani i osuđeni za planiranje terorističkog čina.

Također se spominje suđenje grupi Harisa Čauševića za bombaški napad na policijsku stanicu u Bugojnu. Ocijenjeno je da je BiH poboljšala regionalnu saradnju sa Hrvatskom i Srbijom. Religijske zajednice u zemlji sarađivale su kroz Međureligijsko vijeće kako bi potaknule toleranciju i suzbile ekstremizam.

Nakon što je Mevlid Jašarević otvorio vatru na Američku ambasadu, reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa Cerić otvoreno i javno je kritizirao ekstremističku misao u svojim javnim istupima, navodi se u izvještaju State Departmenta.