Gary D. Robbins, Misija OSCE-a
0

"BiH se približava mogućoj prekretnici nakon rata"

Sarajevo-x.com
Ambasador Gary D. Robbins (Foto: OSCE)
Ambasador Gary D. Robbins (Foto: OSCE)
"Bosna i Hercegovina brzo se približava mogućoj prekretnici u svojoj poslijeratnoj historiji. 2010. godina je izborna godina. Birači će, u oktobru ove godine, ponovno birati kandidate koji će najbolje zastupati njihove interese. Još jednom, građani će odlučivati o tome da li da gledaju nazad ili naprijed, da li da glasaju iz bojazni ili zbog nade", napisao je u svojoj kolumni za magazin New Europe šef misije OSCE-a u BiH, ambasador Gary D. Robbins.

"Raspon posljedica je velik. Oni koji budu izabrani, bit će odgovorni za prevazilaženje političkog zastoja i vođenje ove države ka ispunjenju deklariranog cilja potpune integracije u evropske i evroatlantske strukture, ili će biti odgovorni za neuspjeh u tome.

Izazovi su veliki. U najnovijem izvještaju Evropske komisije, pod nazivom "Izvještaj o napredovanju" navodi se nedovoljno ostvaren napredak u osiguranju funkcionalnijih i održivijih državnih struktura, u osiguranju višeg stepena poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i u usvajanju potrebnih ustavnih izmjena.

Odlukom Evropskog suda za ljudska prava, iz decembra 2009. godine, ističu se samo neke od reformi koje BiH mora provesti, kako bi krenula ovim putem. Naslijeđene složene političke strukture i nadležnosti još više otežavaju ovaj zadatak. Međutim, s kompetentnim vodstvom, ovi izazovi mogu biti prevaziđeni.

Misija, koju ja predvodim u BiH, Misija Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), dobila je zadatak od mirotvoraca u Daytonu, 1995. godine, da, između ostalog, provede prve poslijeratne izbore u Bosni i Hercegovini. Izbori u cijeloj državi, opći i općinski, provodili su se svake godine, u periodu između 1996. i 2001. godine, kada je usvojen Izborni zakon od strane Parlamenta BiH.

Odgovornost za provedbu izbora tada je prenesena u nadležnost Centralne izborne komisije BiH, koja se istakla svojom neovisnošću i djelotvornošću, a s kojom OSCE održava blizak odnos i podržava je. Rad naše Misije proteže se i na druga područja od suštinskog značaja za održivost ove države: upravljanje, sigurnosna suradnja, ljudska prava, zakonodavna i obrazovna reforma, sloboda medija, i mnoga druga područja.

Djelujemo širom BiH uz pomoć naših 14 terenskih ureda, čije osoblje dolazi iz gotovo 30 država, a koje obuhvata i stotine njihovih kolega iz same BiH. Sve naše aktivnosti usmjerene su na jedan cilj: da što prije dođe dan kada ovakva podrška OSCE-a više neće biti potrebna.

Ovo me ponovno vraća na izbore. Demokratske vlade provode vlast koju su im dali građani, i kojima su odgovorni. Ovaj privremeni prijenos vlasti zahtijeva, ne samo dobre i funkcionalne izborne sisteme, već i dobro obaviještene građane, koji u potpunosti vladaju izbornim procesom. Isto kao i vlasnici nekog poduzeća, građani odlučuju o tome ko će za njih raditi. Grubo rečeno, birači zapošljavaju i otpuštaju političare.

Nije uloga OSCE-a, niti bilo koje druge međunarodne organizacije, da predlaže za koga građani trebaju glasati. Međutim, mi možemo, i zaista insistiramo na tome, da građani trebaju glasati. Kako bi se pripremili za ovu dužnost, birači moraju pažljivo razmisliti o budućnosti koju žele stvoriti, o pitanjima, od ekonomskih prilika, do djelotvornosti vlasti. Zatim bi trebali ocijeniti planove kandidata i stranaka za rješavanje tih pitanja, i nakon toga dati svoje glasove.

Ako su izazovi s kojima se BiH suočava veliki, prilike su još veće. Moć odabira budućnosti Bosne i Hercegovine leži u rukama njenog naroda. Neka odabere mudro!" piše u svome tekstu ambasador Robbins.