{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH sama sebe izoluje neizborom nove državne vlasti"

F
24.3.2011. u 12:57
0
2
"BiH sama sebe izoluje neizborom nove državne vlasti"
0
"BiH sama sebe izoluje neizborom nove državne vlasti"
Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da BiH sama sebe izoluje od saradnje s drugim zemljama i s međunarodnom zajednicom, održavanjem pat pozicije u kojoj ni šest mjeseci nakon izbora nije formirana nova državna vlast.
Cavusoglu je naveo da se već osjećaju posljedice te pat pozicije u zemlji, navodeći da oni ne zagovaraju sankcije zbog toga, jer BiH, čini se, sama sebe izoluje, budući da dosta dugo nema predstavnika BiH u tijelima Vijeća Evrope.

“Sa žaljenjem konstatiram i da nema bh. parlamentarne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, čiji sam predsjednik. Postoje određene i druge posljedice i u nekim drugim organizacijama, kao što je EU”, rekao je on na pres-konferenciji nakon razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom izrazivši nadu da će se što je moguće prije uspostaviti nova koaliciona vlast na nivou države.

A nakon toga, očekuje, da se uspostavi jasna mapa puta za reforme.

Ukazavši da je neophodno provesti odluku Suda u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci protiv BiH”, Cavusoglu je naglasio da sve države članice moraju provesti odluke tog suda.

“Nažalost, vaša zemlja nije izvršila ustavne promjene i mi se nadamo da će se to sad početi rješavati i znamo da postoji volja da se to uradi”, naveo je Cavusoglu naglasivši da je Vijeće Evrope i Parlamentarna skupština protiv bilo kakve vrste diskriminacije.

Iako je protiv svake vrste sankcija, ukoliko ne postoji napredak, morat će se, kaže, početi razmatrati i te mjere.

Naveo je da ne upućuje bilo kakve prijetnje, ali da ukoliko zemlja želi da se izoluje, naravno da će se pojaviti posljedice.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovio je stavove kada su u pitanju popis u BiH i ustavne promjene, kao i da je što prije potrebno formirati vlast na nivou BiH, jer zemlja nije u mogućnosti predložiti ni delegaciju koja će je predstavljati u Vijeću Evrope i tijelima te institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: